flathodekatt

Flathodekatten er en sjelden art som finnes i Malaysia og Indonesia.
.
De fleste observasjoner av flathodekatter er blitt gjort langs elvebredder om natten.
.

Flathodekatt er en rovdyrart i kattefamilien. Den forekommer i Sørøst-Asia.

Faktaboks

også kjent som:

Prionailurus planiceps

Beskrivelse

Flathodekatten veier ca. 2 kg og kan ha en kroppslengde på 45–52 cm. Halen er ganske kort og utgjør ca. ¼ av kroppslengden. Flathodekatten har smalt hode med flat panne og små, runde ører som sitter langt ned på siden. Den har store, tettsittende øyne. Den ligner mer på en snikekatt enn et kattedyr.

Pelsen er gråbrun på kroppen og rødbrun på toppen av hodet og øverste del av ryggen. Hårene har hvit tupp, noe som gir en sølvaktig effekt til pelsen. Buken og underside av halsen er lyse. Ansiktet er hvitt med to mørke striper på hvert kinn.

Flathodekatten har svømmehud mellom tærne og klørne som ikke kan trekkes fullstendig inn er alltid synlige. Den har tenner som er lange og spisse, selv sammenlignet med andre kattedyr, noe som er tilpasninger til et liv nær vann.

Levevis

Flathodekatten lever i våtmark i tropisk regnskog og sumpområder. Man vet lite om artens adferd, men man antar at den er nattaktiv og lever av en diett bestående av fisk, frosk, smågnagere og skalldyr. I fangenskap har man observert at flathodekattene vasker gjenstander i vann, som vaskebjørner.

Utbredelse og bevaringsstatus

Arten forekommer i Sørøst-AsiaBorneo, Sumatra og i Malaysia. Flathodekatten observeres sjelden og blir regnet som truet av den internasjonale naturvernunionen (IUCN). Habitatreduksjon er den største trusselen mot fremtidig overlevelse for arten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg