ensilering

Rundballer med gress pakket lufttett i plast (polyetylen) for ensilering.

Artikkelstart

Ensilering, er, innenfor jordbruk, konservering av ferskt eller svakt tørket plantemateriale til fôr under forhold uten tilgang på oksygen og med et så surt miljø (pH under 4,8) at skadelig gjæring ikke inntreffer. Dette skjer når forholdene ligger til rette for at melkesyrebakterier kan fremme melkesyregjæring. Plantematerialet er engvekster og korsblomstrede fôrvekster. Det ferdige produktet kalles ensilasje, surfôr eller silofôr.

Faktaboks

Uttale
ensilˈering
Etymologi
av fransk ‘lagre i silo’

Fremgangsmåte

Materialet skal pakkes godt i en silo. Melkesyregjæringen fremmes av gjærbare karbohydrater (sukker), høyt tørrstoffinnhold og oppdeling eller knusing av materialet. Ved ensilering av vannrikt, sukkerfattig og proteinrikt materiale (belgvekster, ungt gress) brukes tilsetninger. Maursyre har vært den vanligste. I senere tid har bioteknologisk fremstilte bakteriekulturer kommet på markedet, i tillegg til «Foraform», som er maursyre tilsatt ammoniakk. I økende grad brukes en pulverformig blanding av salter og aminer («KOFA») istedenfor syre som konserveringsmiddel. Syren eller saltet kan med fordel tilsettes i høstemaskinene, alternativt ved kontinuerlig dosering under innleggingen, der denne er mekanisert.

Ved totrinns-høsting ligger gresset på bakken til tørking i ca. ett døgn før ensilering. I såkalt gasstette tårnsiloer av stålplater kan det karbondioksid som dannes under ånding og gjæring, ikke unnslippe. Derved konserveres massen uten syretilsetning. Før ensilering i slike siloer blir gresset fortørket forholdsvis sterkt. Innlegging og uttaking er fullmekanisert. For vanlige siloer finnes mange muligheter for art og grad av mekanisering. Fortørket gress som er presset til rundballer, kan ensileres med konserveringsmiddel i poser av polyetylen.

God ensilasje har en lys, gulgrønn til brungul farge og en svak, frisk, syrlig lukt. Ved lufttilgang, for høy pH eller andre uheldige omstendigheter dannes eddiksyre og den illeluktende smørsyre, dessuten illeluktende spaltningsprodukter av protein. Massen vil etter hvert mugne og råtne. Ensilasje av dårlig kvalitet kan gjøre melken ubrukelig, særlig til ysting. Ved ensilering av ikke fortørket gress dannes betydelige mengder press-saft med et stort innhold av lett omsettelige næringsstoffer. Utslipp i vassdrag kan forårsake fiskedød og andre miljøskader og er forbudt. Press-saften kan brukes som fôr eller som gjødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg