haienes evolusjon

Artikkelstart

De eldste kjente fossilene av haier kommer fra tidlig i tidsperioden devon (410 millioner år siden), men haiene kan ha oppstått så tidlig som ordovicium. Fordi haier er bruskfisk, finnes det få fossile skjeletter. Haiene har så langt overlevd fem masseutryddelser.

Tidlige haier

Fra devontiden er fossile tenner fra de tidlige haiene Antarcticlamna og Cladoselache kjent. Cladoselache likner mer på det vi kjenner som haier i dag, med en torpedoformet kropp og en hale som laget fart. Munnen var forrest på snuten, og de parede finnene var trekantede og med bred basis mot kroppen. Gattfinnen manglet, den store halefinnen var (som hos nålevende haier) usymmetrisk, heterocerk. Masseutryddelsen i slutten av devontiden gjorde at et flertall av artene i havet døde ut. Haiene var en av gruppene som overlevde, og som i tiden etter ble dominerende.

Haienes tid

Etter sein devon-utryddelsen, kom karbonperioden (359–299 millioner år siden), som av og til kalles for haienes gullalder. Haiene dominerte i mange økosystemer både i hav og i ferskvann, og det fantes mange arter. Noen av ferskvannshaiene fra karbon- og permtiden hadde en kraftig pigg på nakken, nærmest kvastformede parede finner og totakkede tenner. Slike fossile tenner har blitt funnet i Asker.

Permtiden endte med en masseutryddelse, og flere store haigrupper døde ut. I den påfølgende jordas middeltid (trias-kritt) ble de marine økosystemene i større grad dominert av beinfisk. Allikevel var haier fortsatt vanlige, og haitenner fra tidlig i triasperioden er blant annet funnet på Svalbard.

Dagens haier

Haigruppene som fortsatt finnes i dag dukket opp i tidlig juratid. Disse haiene utviklet de store, fleksible kjevene, og en kropp som kunne svømme veldig fort. Slutten av krittperioden ble markert av en masseutryddelse. Denne tok heller ikke knekken på haiene, men gjorde at de største artene forsvant, mens de små overlevde.

I paleogenepoken (66–23 millioner år siden) utviklet haiene på ny enorme størrelser. En av disse er den største haien som noensinne har levd, Otodus megalodon, for mange kjent bare som megalodon. Haier i slekten Carcharodon (som den nålevende hvithaien tilhører) fra eocenepoken hadde tenner på opptil 15 cm, og selve haien var antakelig over 20 meter lang. I paleogen utviklet også hammerhaiene seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg