Illustrasjon av megalodon som jakter på seler. Det er usikkert hvordan den så ut da den levde. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

megalodon

En fossil tann fra megalodon i hånden til en voksen mann. Navnet megalodon betyr stor tann.
Megalodon
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Megalodon er et mye brukt navn på den utdødde haien Otodus megalodon, som antakelig er den største haien som noensinne har levd. Megalodon levde i havet for flere millioner år siden, i neogenperioden. Den fantes over hele verden.

Faktaboks

Etymologi

Sammensatt av mega- ('stor') og -odon ('tann'). Ordene kommer fra gresk.

Også kjent som

Otodus megalodon

Beskrivelse

Modell av megalodon utstilt på San Diego Natural History Museum i USA. De som lager slike modeller, tar utgangspunkt i fossiler. Fordi det bare finnes fossiler av mindre deler fra megalodon, er det ekstra usikkert hvordan dyret så ut og hvor stort det var.

Siden megalodon var en hai, og dermed hadde skjelett av brusk, er ingen komplette individer bevart som fossiler. Den er kjent fra et stort antall enorme tenner, samt fossile virvler og koprolitter.

Megalodon har vært kjent fra fossile tenner i flere hundre år, og har gitt opphav til mange myter og framstillinger i populærkultur. Det er omdiskutert hvor stor den faktisk var, men antakelig kunne den bli minst 15 til 20 meter lang. Nyfødte megalodon-unger var omtrent to meter lange.

Levevis

Megalodon var en topp-predator i havet, og spiste store byttedyr, for eksempel sel.

Sammenligning med nålevende arter

Fossil tann fra megalodon sammenlignet med tenner av hvithai.
Megalodon og hvithai
Av /Shutterstock.

De største haiene (og fiskene) som lever i dag er hvalhai som kan bli omkring 20 meter lang og brugde som kan bli 13,6 meter lang. Begge disse lever av plankton og har dermed et helt annet levevis enn megalodon. Hvithai er den største nålevende haien som jakter på større dyr. Den kan bli opptil åtte meter lang.

Utbredelse

Megalodon levde i miocen- og pliocenepokene (i neogenperioden) og døde ut for omtrent tre millioner år siden. Fossiler er funnet på alle kontinenter med unntak av Antarktis.

Systematikk

Otodus megalodon er artens vitenskapelige (latinske) navn. Den første delen av navnet betyr at arten hører til slekten Otodus. Det er likevel ikke helt sikkert hvor i haienes stamtre megalodon hører til, og arten har vært plassert i flere ulike slekter, blant annet Carcharocles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg