Uintatherium
Uintatherium, et utdødd pattedyr som levde i Nord-Amerika i eocen. Den tilhørte dinoceratene som var sin tids største pattedyr.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Eocen er et geologisk tidsavsnitt (epoke) som sammen med epokene paleocen og oligocen utgjør perioden paleogen. Eocen følger etter paleocen og ligger 56–34 millioner år tilbake i tiden.

Faktaboks

Uttale

eos'e:n

Etymologi
av gresk eos 'morgenrøde' og kainos 'ny'

Ved overgangen fra paleocen til eocen skjedde det store klimaendringer som kalles det paleocen-eocen termale maksimum (PETM). Dette var en periode på noen tusen år da temperaturen steg med omtrent fem grader som følge av økte utslipp av karbon til atmosfæren. En viktig årsak til utslippene var antakelig vulkanisme. I klimaforskningen er det stor interesse for årsakene og virkningene av PETM fordi det i noen henseender kan være en historisk parallell til dagens situasjon med menneskeskapte klimaendringer.

Klimaet var gjennom hele eocen varmere i vårt område enn i dag. I løpet av eocen begynte pattedyrene å bli vanlige, blant annet store og små hester, flaggermus og hvaler. Sand som ble skyllet ut fra et større landområde vestenfor Nordsjøen (Shetlandplattformen) i sen paleocen/tidlig eocen ble en viktig reservoarbergart for naturgass i Friggfeltet og andre felter i den nordlige del av Nordsjøen.

I eldre litteratur kalles periodene paleogen og neogen sammen for tertiær-perioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg