Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) er et statlig, uavhengig organ som skal kontrollere, evaluere og godkjenne utdanningsinstitusjoner og studietilbud innen høyere utdanning i Norge. NOKUT godkjenner også fagskoleutdanning.

Faktaboks

Også kjent som
NOKUT

Terje Mørland er direktør siden 2008.

NOKUT skal sikre at utdanningstilbudene ved statlige og private norske universiteter og høyskoler holder høy kvalitet. Institusjonene må søke NOKUT om akkreditering av studietilbud de selv ikke har myndighet til å etablere. I tillegg kan institusjonene søke NOKUT om akkreditering av institusjonen som sådan. NOKUT skal også veilede lærestedene og bidra til å videreutvikle kvaliteten i norsk høyere utdanning, og det har myndighet til å godkjenne utenlandsk høyere utdanning. Det har ansvaret for å avgjøre om institusjoner kan oppnå ny institusjonsstatus, f.eks. fra høyskole til universitet. NOKUT vil også kunne trekke godkjennelser tilbake ved sviktende kvalitet.

Historikk

NOKUT ble opprettet av Stortinget i 2002 som en del av Kvalitetsreformen i høyere utdanning og startet sin virksomhet 1. januar 2003. NOKUT er hjemlet i universitetsloven av 2005.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg