Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen

Logo
Logo
Av .

Artikkelstart

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) er et statlig uavhengig forvaltiningsorgan under Kunnskapsdepartementet. NOKUTs hovedformål er å sikre at utdanningstilbudet ved norske universiteter, høyskoler og fagskoler holder høyt nivå.

Faktaboks

Også kjent som
NOKUT

NOKUTs myndighetsområde er:

  • Forvaltning av regelverk knyttet til utdanningskvalitet.
  • Kvalitetssikring av høyere utdanning (universitet og høyskole) og fagskoleutdanning gjennom akkreditering (godkjenning) og tilsyn.
  • Godkjenning av utenlandsk utdanning og kompetanse.

Arbeidet med kvalitet i høyere utdanning og fagskoler utføres i form av akkreditering (godkjenning) av nye og tilsyn av etablerte utdanningstilbud. NOKUT har også ansvar for akkreditering av institusjoner (endelig beslutning fattes av Kunnskapsdepartementet), det vil si tildeling av status som universitet eller høyskole. Akkrediterte institusjoner har myndighet (på ulike nivå) til å opprette utdanningstilbud uten forhåndsgodkjenning fra NOKUT.

Foruten forvaltning av regelverk, akkreditering og tilsyn, har NOKUT ansvar for å gjøre informasjon om utdanningskvalitet tilgjengelig for sektoren og samfunnet for øvrig, evaluere kvalitetstilstanden på et overordnet nivå og å gi fagpolitiske råd.

Organisasjon

NOKUT ble opprettet av Stortinget i 2002 (i virksomhet fra 1. januar 2003) som en del av Kvalitetsreformen i høyere utdanning . Forvaltningsmyndigheten er hjemlet i universitetsloven av 2005.

I dag har NOKUT omlag 150 ansatte og holder til på Lysaker i Bærum. Øverste beslutningsorgan er et styre oppnevnt av Kunnskapsdepartementet.

Kristin Vinje er administrerende direktør fra september 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg