Ansgarskolen

Logo
Av .

Artikkelstart

Ansgarskolen er en fellesbetegnelse for to skoler i Kristiansand, etablert 1913. Ansgar høyskole og Ansgar Bibelskole. Høyskolen er den største frikirkelige teologiske skolen i Norge. Skolen eies og drives av Det Norske Misjonsforbund. Ansgarskolen hadde i 2018 rundt 200 studenter.

Profil

Ansgarskolen ønsker å ha en økumenisk åpen profil med både lærere og studenter fra forskjellige kirkesamfunn.

Studier

Høyskolen tilbyr master i teologi og i ledelse og menighetsutvikling. Høyskolen tilbyr bachelorprogrammer i kultur- og samfunnspsykologi, interkulturelle studier, teologi med ulike fordypninger, praktisk teologi, musikkteknologi, musikk og helse og musikk. Ved siden av dette har høyskolen flere årsstudier.

Forskning

En del av høgskolens forskningsoppgave er å ivareta deler av Misjonskirken arkivmateriale. Det meste av arkivet er plassert i Riksarkivet og deler i Historisk arkivsenter (HAS). Riksarkivet har gitt støtte til å digitalisere arkivet etter skolens første rektor, John Christensen. Skolens arkiver inkluderer også arkiver og gjenstander etter misjonæren Annie Skau Berntsen.

Samarbeid

Skolen samarbeider med Örebro Teologiska Högskola i Sverige og Norsk Lærerakademi (NLA). Det har vært diskusjon om å slå sammen NLA og Ansgarskolen, men skolene har hittil valgt å stå selvstendig.

Historie

Ansgarskolen ble grunnlagt i 1913 under navnet Det Norske Missionsforbunds Missionsskole. Den ble først startet som en predikant- og misjonærskole i Oslo, men ble nedlagt i 1951. Den ble startet på nytt i 1959 med navnet Ansgar Bibel- og Ungdomsskole på Slemdal i Oslo. I 1966 ble skolen flyttet til Vettakollen i Oslo og i 1988 til nye lokaler i Kristiansand, der Ansgar høyskole også ligger.

Høyskolen har parallelt med høyskolereformene utviklet studieprogrammene. I 1986 fikk teologiutdanningen godkjenning som storfag med 40 studiepoeng. Høyskolen har tilbudt bachelorprogram i teologi fra 2002 og masterprogram i teologi fra 2006. Det ble også utviklet bachelorprogrammer i psykologi og musikk. I 2010 ble skolen akkreditert som høyskole.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Austad, Torleiv (2002). Det Norske Misjonsforbund. Kristiansand: Høyskoleforlaget.
  • Borgen, Peder og Haraldsrø, Brynjar (1993). Kristne kirker og trossamfunn. ISBN 8251911370
  • Knudsen, Ivar (2013). «Den liberale teologi på ny front: en studie av den såkalte forsoningsstriden i Det Norske Misjonsforbund.» Norwegian Open Research Archives.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg