Logo av Ansgarskolen. Falt i det fri (Public domain)

Ansgarskolen er en fellesbetegnelse for to skoler i Kristiansand: Ansgar Teologiske høgskole og Ansgar Bibelskole. Førstnevnte er den største frikirkelige teologiske skolen i Norge. Både høgskolen og bibelskolen regner sine røtter tilbake til starten i Oslo i 1913, men det er først fra 1986 at skolen fikk akademisk godkjenning. Fra 2002 har skolen hatt bachelorgrad og fra 2006 mastergrad.

Ansgarskolen hadde i 2018 rundt 200 studenter. Skolen eies og drives av Det Norske Misjonsforbund.

Ansgarskolen ble grunnlagt i 1913 under navnet Det Norske Missionsforbunds Missionsskole. Den ble først startet som en predikant- og misjonærskole i Oslo, men ble nedlagt i 1951. Den ble startet på nytt i 1959 med navnet Ansgar Bibel- og Ungdomsskole på Slemdal i Oslo. I 1966 ble skolen flyttet til Vettakollen i Oslo og i 1988 til nye lokaler i Kristiansand, der Ansgar Teologiske høgskole også ligger.

En del av høgskolens forskningsoppgave er å ivareta deler av Misjonskirken arkivmateriale. Det meste av arkivet er plassert i Riksarkivet og deler i Historisk arkivsenter (HAS). Riksarkivet har gitt støtte til å digitalisere arkivet etter skolens første rektor, John Christensen. Skolens arkiver inkluderer også arkiver og gjenstander etter misjonæren Annie Skau Berntsen.

Ansgarskolen ønsker å ha en økumenisk åpen profil med både lærere og studenter fra forskjellige kirkesamfunn. Skolen tilbyr master i teologi og i ledelse og menighetsutvikling, bachelor i kultur- og samfunnspsykologi, interkulturelle studier, teologi med ulike fordypninger, praktisk teologi, musikkteknologi, musikk og helse og musikk. Ved siden av dette har den årsstudier i musikk, psykologi, interkulturell forståelse og i kristendom med RLE (religion, kristendom og etikk).

Skolen samarbeider med Örebro Teologiska Högskola i Sverige og Norsk Lærerakademi (NLA). Det har vært diskusjon om å slå sammen NLA og Ansgarskolen, men skolene har hittil valgt å stå selvstendig.

  • Austad, Torleiv (2002). Det Norske Misjonsforbund. Kristiansand: Høyskoleforlaget.
  • Borgen, Peder og Brynjar Haraldsrø (1993). Kristne kirker og trossamfunn. ISBN 8251911370
  • Knudsen, Ivar (2013). «Den liberale teologi på ny front: en studie av forsoningsstrid i det Norske Misjonsforbund.» Norwegian Open Research Archives.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.