Ansgarskolen

Logo
Av .

Ansgarskolen er en fellesbetegnelse for to skoler i Kristiansand: Ansgar Teologiske høgskole og Ansgar Bibelskole. Førstnevnte er den største frikirkelige teologiske skolen i Norge. Både høgskolen og bibelskolen regner sine røtter tilbake til starten i Oslo i 1913, men det er først fra 1986 at skolen fikk akademisk godkjenning. Fra 2002 har skolen hatt bachelorgrad og fra 2006 mastergrad.

Ansgarskolen hadde i 2018 rundt 200 studenter. Skolen eies og drives av Det Norske Misjonsforbund.

Historie

Ansgarskolen ble grunnlagt i 1913 under navnet Det Norske Missionsforbunds Missionsskole. Den ble først startet som en predikant- og misjonærskole i Oslo, men ble nedlagt i 1951. Den ble startet på nytt i 1959 med navnet Ansgar Bibel- og Ungdomsskole på Slemdal i Oslo. I 1966 ble skolen flyttet til Vettakollen i Oslo og i 1988 til nye lokaler i Kristiansand, der Ansgar Teologiske høgskole også ligger.

Forskning og studier

En del av høgskolens forskningsoppgave er å ivareta deler av Misjonskirken arkivmateriale. Det meste av arkivet er plassert i Riksarkivet og deler i Historisk arkivsenter (HAS). Riksarkivet har gitt støtte til å digitalisere arkivet etter skolens første rektor, John Christensen. Skolens arkiver inkluderer også arkiver og gjenstander etter misjonæren Annie Skau Berntsen.

Ansgarskolen ønsker å ha en økumenisk åpen profil med både lærere og studenter fra forskjellige kirkesamfunn. Skolen tilbyr master i teologi og i ledelse og menighetsutvikling, bachelor i kultur- og samfunnspsykologi, interkulturelle studier, teologi med ulike fordypninger, praktisk teologi, musikkteknologi, musikk og helse og musikk. Ved siden av dette har den årsstudier i musikk, psykologi, interkulturell forståelse og i kristendom med RLE (religion, kristendom og etikk).

Skolen samarbeider med Örebro Teologiska Högskola i Sverige og Norsk Lærerakademi (NLA). Det har vært diskusjon om å slå sammen NLA og Ansgarskolen, men skolene har hittil valgt å stå selvstendig.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Austad, Torleiv (2002). Det Norske Misjonsforbund. Kristiansand: Høyskoleforlaget.
  • Borgen, Peder og Brynjar Haraldsrø (1993). Kristne kirker og trossamfunn. ISBN 8251911370
  • Knudsen, Ivar (2013). «Den liberale teologi på ny front: en studie av forsoningsstrid i det Norske Misjonsforbund.» Norwegian Open Research Archives.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg