VID vitenskapelige høgskole

Haraldsplass diakonale stiftelse drifter blant annet Haraldsplass Diakonale Sykehus og VID vitenskapelige høgskole.

VID vitenskapelige høgskole er en privat utdanningsinstitusjon akkreditert som vitenskapelig høgskole. Høgskolen ble etablert 1. januar 2016 ved fusjon av Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien og Misjonshøgskolen. Navnet VID er en forkortelse for vitenskapelig, internasjonal og diakonal.

Faktaboks

Etymologi

VID er en forkortelse for vitenskapelig, internasjonal og diakonal.

Også kjent som

Diakonhjemmet høgskole

Haraldsplass diakonale høgskole

Høgskolen Betanien

Misjonshøgskolen

Som kristen høgskole tilbyr VID studier innen diakoni, teologi, helse- og sosialfag samt pedagogikk og ledelse med campus i Oslo, Sandnes, Stavanger og Bergen. Den har dessuten to programmer for forskerutdanning: doktorgrad i diakoni, verdier og profesjonell praksis (Oslo) og doktorgrad i teologi (Stavanger).

Flere av de fire institusjonene som ble slått sammen i 2016 hadde lang forhistorie. Misjonshøgskolen (tidligere Misjonsskolen) var grunnlagt i 1843 av Det Norske Misjonsselskap som en skole for norske misjonærer. Haraldsplass diakonale høgskole ble etablert i 1918 som Bergen Diakonissehjem, men hadde røtter tilbake til den den første sykepleierutdanningen i Norge, etablert av Cathinka Guldberg i Christiania (Oslo) 1868. Høgskolen Betanien startet sin virksomhet i 1923, men Stiftelsen Betanien i Bergen hadde allerede i 1908 drevet utdanning av sykepleiere i samarbeid med Bergen kommunale sykehus.

1. januar 2018 ble Høyskolen Diakonova en del av VID. Diakonova var etablert i 1916 som Stiftelsen Menighetsøsterhjemmet med drift av sykehus og sykepleierutdanning i Rosenborggata i Oslo.

VID er en av de største private høgskolene i Norge, og har totalt (2018) cirka 4500 studenter og rundt 400 ansatte. Høgskolen eies av Stiftelsen Diakonhjemmet (majoritetseier), Det Norske Misjonsselskap, Stiftelsen Betanien Bergen, Haraldsplass diakonale stiftelse og Stiftelsen Diakonova.

Bård Mæland er ansatt som rektor fra 1. januar 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg