VID vitenskapelige høgskole er en privat utdanningsinstitusjon akkreditert som vitenskapelig høgskole. Høgskolen ble etablert 1. januar 2016 ved fusjon av Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien og Misjonshøgskolen. Navnet VID er en forkortelse for vitenskapelig, internasjonal og diakonal.

Som kristen høgskole tilbyr VID studier innen diakoni, teologi, helse- og sosialfag samt pedagogikk og ledelse med campus i Oslo, Sandnes, Stavanger og Bergen. Den har dessuten to programmer for forskerutdanning: Ph.d. i diakoni, verdier og profesjonell praksis (Oslo) og Ph.d. i teologi (Stavanger).

Flere av de fire institusjonene som ble slått sammen i 2016 hadde lang forhistorie. Misjonshøgskolen (tidligere Misjonsskolen) var grunnlagt i 1843 av Det Norske Misjonsselskap som en skole for norske misjonærer. Haraldsplass diakonale høgskole ble etablert i 1918 som Bergen Diakonissehjem, men hadde røtter tilbake til den den første sykepleierutdanningen i Norge, etablert av Cathinka Guldberg i Christiania (Oslo) 1868. Høgskolen Betanien startet sin virksomhet i 1923, men Stiftelsen Betanien i Bergen hadde allerede i 1908 drevet utdanning av sykepleiere i samarbeid med Bergen kommunale sykehus.

VID er Norges nest største private høgskole (etter Handelshøyskolen BI) og har totalt (2016) cirka 3300 studenter og rundt 300 ansatte. Høgskole eies av Det Norske Misjonsselskap, stiftelsen Det norske Diakonhjem, Stiftelsen Betanien Bergen og Stiftelsen Bergen Diakonissehjem.

Ingunn Moser er ansatt som rektor fra 1. januar 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.