Faktaboks

VID vitenskapelige høgskole

Diakonhjemmet høgskole

Haraldsplass diakonale høgskole

Høgskolen Betanien

Misjonshøgskolen

Offisielt navn
VID VITENSKAPELIGE HØGSKOLE AS
Etymologi

VID er en forkortelse for vitenskapelig, internasjonal og diakonal.

Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Bård Mæland
Styreleder
Jan Olav Aarflot
Haraldsplass Diakonale sykehus
Haraldsplass diakonale stiftelse drifter blant annet Haraldsplass Diakonale Sykehus og VID vitenskapelige høgskole.

VID vitenskapelige høgskole er en privat utdanningsinstitusjon akkreditert som vitenskapelig høgskole. Høgskolen ble etablert 1. januar 2016 ved fusjon av Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien og Misjonshøgskolen. Fra 2018 er Diakonova del av VID. Navnet VID er en forkortelse for vitenskapelig, internasjonal og diakonal.

Som verdibasert og kirkelig forankret høgskole tilbyr VID studier innen diakoni, teologi, helse- og sosialfag samt pedagogikk og ledelse med campus i Oslo, Sandnes, Stavanger, Bergen og Tromsø. Den har dessuten to programmer for forskerutdanning: doktorgrad i diakoni, verdier og profesjonell praksis (Oslo) og doktorgrad i teologi (Stavanger).

Flere av de fire institusjonene som ble slått sammen i 2016 hadde lang forhistorie. Misjonshøgskolen (tidligere Misjonsskolen) var grunnlagt i 1843 av Det Norske Misjonsselskap som en skole for norske misjonærer. Haraldsplass diakonale høgskole ble etablert i 1918 som Bergen Diakonissehjem, men hadde røtter tilbake til den den første sykepleierutdanningen i Norge, etablert av Cathinka Guldberg i Christiania (Oslo) 1868. Høgskolen Betanien startet sin virksomhet i 1923, men Stiftelsen Betanien i Bergen hadde allerede i 1908 drevet utdanning av sykepleiere i samarbeid med Bergen kommunale sykehus.

1. januar 2018 ble Høyskolen Diakonova en del av VID. Diakonova var etablert i 1916 som Stiftelsen Menighetsøsterhjemmet med drift av sykehus og sykepleierutdanning i Rosenborggata i Oslo.

VID er en av de største private høgskolene i Norge, og har høsten 2021 cirka 4 600 studenter og rundt 560 ansatte. Høgskolen eies av Stiftelsen Diakonhjemmet (majoritetseier), Det Norske Misjonsselskap, Stiftelsen Betanien Bergen, Haraldsplass diakonale stiftelse og Stiftelsen Diakonova.

Bård Mæland er ansatt som rektor fra 1. januar 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

VID vitenskapelige høgskole
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
85.422 Undervisning ved vitenskapelige høgskoler; 86.909 Andre helsetjenester

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg