hettemåke

Hettemåke

av . Begrenset gjenbruk
Hettemåke (Larus ridibundus) av . CC BY SA 3.0
Hettemåke (Larus ridibundus) av . CC BY SA 3.0

Hettemåke, fugleart i måkefamilien. Den minste av våre vanlige måkearter, vekt ca. 250–300 gram. Voksne fugler (over 1–2 år) har mørkebrunt hode om våren og forsommeren. Hvit underside og grå overside med hvit fremkant på vingene. Røde ben og nebb hele året. Høst- og vinterdrakt, samt ungfugler, har hvitt hode med svart flekk bak øyet.

Faktaboks

Også kjent som
Larus ridibundus

Arten ekspanderte voldsomt i det nordvestlige Europa på 1900-tallet. Første hekkeregistrering i Norge (Jæren) i 1867. Arten etablerte seg fast som hekkefugl på Jæren fra ca. 1880, registrert forekomst økte her fra 70 par i 1919 til ca. 9500 par i 1975, deretter har bestanden blitt redusert. Ved Østensjøvannet i Oslo økte bestanden fra 4–5 par i 1964 til ca. 3000 par i 1987, deretter har bestanden blitt redusert. Hekkebestanden i Norge nådde trolig en topp mot slutten av 1980-årene. Dagens bestand teller sannsynligvis et sted mellom 20 000–60 000 par. Arten har spredt seg til nye områder de siste tiår og er nå utbredt over det meste av landet til Øst-Finnmark.

Hettemåke er oppført på den norske rødlisten som «nær truet».

Hettemåken er mest knyttet til ferskvann, gjerne med siv og gruntvannsområder, samt små øyer langs kysten. Påtreffes ofte på dyrket mark og i byparker på jakt etter føde. Hekker vanligvis i kolonier. Reiret består av plantedeler og plasseres på bakken eller i sivvegetasjon. De 2–3 eggene er olivenbrune med mørke flekker og ruges i 23–25 dager. Trekkfugl, men mange overvintrer langs Vestlandet og den sørlige delen av Østlandet. Det skrattende skriket har gitt opphav til navnet lattermåke. Dialektnavn i Vest-Agder er hollandsk måge. Se for øvrig kanadahettemåke.

Jakt i Norge

Hettemåke (Larus ridibundus) av . CC BY SA 3.0

Jakt på hettemåke var tidligere tillatt, på lik linje med jakt på flere andre måkearter. Med innføring av nye jaktforskrifter 2007 ble den imidlertid fredet. Bakgrunnen for dette er den langvarige bestandsnedgangen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg