Flygemaur, stokkmaur dronning
Flygemaur er en fellesbetegnelse på maur med vinger. Det er hanner og dronninger som klekkes med vinger, flygemaur er ikke en egen art.
Maur

Maur. Skogmaurens livssyklus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Flygemaur er ikke en egen art av maur, men hanner og unge dronningmaur som i motsetning til arbeiderne fødes med vinger og flyr ut av koloniene for å pare seg. I paringstiden samles de i store svermer. Hanner og dronninger fra flere kolonier samles, gjerne rundt høye tretopper, kirkespir og liknende. Paringen foregår i luften.

Kort tid etter paringen dør hannen, mens den befruktede hunnen (dronningen) feller vingene, og begynner arbeidet med å anlegge en ny tue.

Hos mange arter søker dronningen et passende sted hvor hun lager seg en liten hule, oftest i jord eller morkent tre, som hun lukker og legger en del egg i. Hun forblir i hulen uten næring inntil de første små arbeidsmaurene er klekket. Det tar fra seks til elleve måneder før de første arbeiderne klekkes, avhengig av hvilken art det er, og hele tiden blir larvene ernært av moren, som tærer på fettreserver og vingemusklene hun ikke lenger flyr med. På grunn av begrenset næringstilgang er ofte de første arbeiderne veldig små.

Ikke alle maur danner slike bryllupssvermer, og hos arter hvor det ene kjønnet mangler vinger, foregår paringen i tua.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg