Elvemusling, tidligere kalt elveperlemusling, er en art av muslinger i elvemuslingfamilien (Margaritiferidae), underklasse Paleoheterodonta.

Elvemuslingen kan danne perler, og det har vært drevet et intenst fiske på den gjennom århundrer. Skallet har et kraftig utviklet innvendig perlemorlag som tidligere ble en del brukt i perlemorindustrien. I dag er elvemuslingen fredet. 

Elvemusling blir 10 – 15 cm lang, opptil 7 cm høy, og har et mørkt, tykt og nærmest nyreformet skall.

De voksne individene lever delvis nedgravd i elvebunnen, hvor de filtrerer næringspartikler fra vannet. Elvemusling har en eiendommelig livssyklus. Hunnene legger store antall egg, og larvene fester seg først på hennes gjeller. Etter en tid faller de av, og fortsetter med et parasittisk levevis på gjellene og finnene til laks og ørret. De ernærer seg av fiskens vev, men blir etter en tid små muslinger, som slipper seg ned på bunnen.

Elvemuslinger kan bli svært gamle. Det ble beregnet at et svensk eksemplar var 150 år gammel.

Elvmuslingen lever i elver i Skandinavia, Mellom-Europa, Sibir og Nord-Amerika. I Norge er den utbredt over store deler av landet fra Sør-Norge til Finnmark. Bestanden av elvemusling har gått kraftig tilbake, og den regnes som en sårbar eller truet art over hele sitt utbredelsesområde. Det skyldes fiske etter perler, men det er langt mellom hver musling som inneholder det. I Norge har den vært fredet siden 1993. Foruten perlefiske har også forhold som forsuring, forurensning, utryddelse av laks- og ørretbestander, vassdragsreguleringer og andre fysiske inngrep i tilknytning til vassdragene betydning for levevilkårene til elvemuslingene.

Dolmen, D. og Kleiven, E. 1999. Elvemuslingen Margaritifera margaritifera - status og utbredelse i Norge. Fauna (Norsk zoologisk forening) 52(1), 26-33

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.