naturindeks

Utviklingen av elvemuslingsbestander er eksempel på en bioindikator i ferskvann, som er inkludert i naturindeksen.

Artikkelstart

Naturindeks er en indeks som gir informasjon om tilstand og utvikling for det biologiske mangfoldet i ulike økosystemer i Norge. Indeksen er basert på en rekke bioindikatorer, i hovedsak forekomst av vanlige og sjeldne arter, som responderer på menneskelig påvirkning og representerer bredden i norsk natur. Tilstanden og utviklingen i hvert økosystem sammenlignes med en en valgt referansetilstand.

Den offisielle norske Naturindeksen ble lansert høsten 2010 og gir et bilde av utviklingen av mangfoldet i norsk natur. Norge er internasjonalt forpliktet til å stanse tapet av biologisk mangfold (FNs biokonvensjon) og naturindeksen er ett av verktøyene som skal bidra til å måle utviklingen på dette området.

Den økologiske tilstanden er vurdert som best i vann og på fjellet. Det biologiske mangfoldet i skog ble samlet sett vurdert som dårlig, samtidig som skog er av de mest artsrike økosystemene.

Arealbruksendringer (nedbygging av leveområder) er hittil den dominerende årsaken til tap av biologisk mangfold for de fleste økosystemer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg