Perlemuslinger, arter av muslinger som danner ekte perler. Størst betydning har havperlemuslinger, eller perleøsters, som fra meget gammel tid er blitt hentet opp av perledykkere. Den lever på 8 til 20 m dyp, særlig i visse områder av tropiske og subtropiske hav,  Fullkomne perler er ganske sjeldne under naturlige forhold.

Foruten perlene er det glansfulle perlemoret verdifullt. Også andre muslinger i havet kan gi bidrag til perleproduksjonen, for eksempel. oskjell, blåskjell og østers, men disse perlene er av mindre verdi.

I Europa er det ellers elvemuslingen som har vært det viktigste opphavet til perler. Den lever i elver med relativt sterk strøm og rent, lite kalkholdig vann. Den finnes også i Sibir og Nord-Amerika, og går i Norge helt opp i Finnmark. Bare en liten brøkdel av dem har perler, og få av disse har synderlig verdi. Nedgang i bestandene og stor tilgang på kulturperler, har ført til at elveperlemuslingen har svært liten betydning som kilde for perler i dag. Den er fredet i Norge siden 1993.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.