Perlemuslinger, arter av muslinger som danner ekte perler. Størst betydning har havperlemuslinger, eller perleøsters, som fra meget gammel tid er blitt hentet opp av perledykkere. Den lever på 8 til 20 m dyp, særlig i visse områder av tropiske og subtropiske hav,  Fullkomne perler er ganske sjeldne under naturlige forhold.

Foruten perlene er det glansfulle perlemoret verdifullt. Også andre muslinger i havet kan gi bidrag til perleproduksjonen, for eksempel. oskjell, blåskjell og østers, men disse perlene er av mindre verdi.

I Europa er det ellers elvemuslingen som har vært det viktigste opphavet til perler. Den lever i elver med relativt sterk strøm og rent, lite kalkholdig vann. Den finnes også i Sibir og Nord-Amerika, og går i Norge helt opp i Finnmark. Bare en liten brøkdel av dem har perler, og få av disse har synderlig verdi. Nedgang i bestandene og stor tilgang på kulturperler, har ført til at elveperlemuslingen har svært liten betydning som kilde for perler i dag. Den er fredet i Norge siden 1993.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.