bentos

Bentos, fellesbetegnelse for alle organismer som lever på eller i havbunnen.

Faktaboks

Uttale
bˈentos
Etymologi
av gresk ‘dyp’
Også kjent som

benthos, bunnflora, bunnfauna

Dyr som er festet til bunnen eller som er lite bevegelige, som koraller, hydroider, muslinger og snegler, danner det sessile bentos; dyr som lever fritt på eller tett over bunnen, som reker, blekkspruter og fisk, utgjør det vagile bentos.

Bunnfaunaen finner vi fra strandkanten gjennom tarebeltet ned til de største dypene, og dyrene lever nedgravd i bunnmaterialet (infauna), på selve bunnen (epifauna) eller like over den (hyperbentos). Bunnens beskaffenhet har derfor avgjørende betydning for faunaens sammensetning. Man finner forskjellige dyresamfunn alt etter bunnens karakter, om den består av fast fjell, stein og grus, sand, slam eller dynn.

Bunnfloraen består hovedsakelig av alger. Det vokser få blomsterplanter i havet, ålegress er den vanligste av disse langs norskekysten. Bentosalger er alger som er knyttet til bunnen, uten nødvendigvis å være fastvokst. Utbredelsen begrenses til grunne områder der det er tilstrekkelig lys til fotosyntese. Det skilles mellom mikrobentos som hovedsakelig består av encellede alger, særlig kiselalger, og makrobentos som består av flercellede rødalger, brunalger og grønnalger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg