langhalemarkråke

Langhalemarkråke (Uratelornis chimaera).

Vari
Vari (Varecia rubra), en type lemur.
Vari
Shutterstock.

Madagaskars særpregede fauna har vesentlig afrikansk opprinnelse, men har utviklet seg i isolasjon gjennom 30–60 millioner år og har frembrakt en rekke stedegne eller endemiske familier. Disse omfatter blant pattedyrene børstepinnsvin eller tenreker, som er primitive insektetere, og tre halvapefamilier: makier og lemurer, indrier og fingerdyr. Flaggermus, en liten gruppe gnagere og snikekatter, de eneste rovpattedyrene, utgjør resten av den opprinnelige pattedyrfaunaen. Penselsvin, rotter og en spissmus er nyere innvandrere.

Fem fuglefamilier; mesitter, kuroler, markråker, vangaer og asitier, som utgjør mer enn 100 av de 172 fugleartene som hekker på Madagaskar, er endemiske. Ytterligere 120 arter er registrert på trekk eller som tilfeldige gjester. Verdens tyngste fugl, madagaskarstrutsen, døde ut i historisk tid.

Blant krypdyrene finnes nilkrokodille, skilpadder, 50 gekkoarter, halvparten av kameleonfamiliens 85 arter og to slekter av en familie, iguaner, som ellers bare forekommer i Sør-Amerika og på Fiji. Det forekommer 23 slangearter, blant annet boaer (se kvelerslanger) og snoker, men ingen er giftige. Den opprinnelige faunaen forsvinner i takt med nedhuggingen av regnskogen, og mange arter er utrydningstruede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg