fingerdyr

I motsetning til andre halvaper har fingerdyret skarpe, klolignende negler på fingrer og tær unntatt stortåa, som har en bred negl.
Fingerdyr av . Falt i det fri (Public domain)

Fingerdyr, ai-ai, aye-aye, Daubentonia madagascariensis, halvapeart i fingerdyrfamilien (Daubentoniidae), familiens eneste art. Den er omtrent så stor som en katt. Det voksne dyret har bare to fortenner i hver kjeve, de er meiselformet, har åpen rot og vokser ut etter hvert som de slites ned. Fingerdyret minner derved noe om gnagerne. I motsetning til de andre halvaper har fingerdyret skarpe, klolignende negler på fingrer og tær unntatt stortåa, som har en bred negl. Fingrene er lange, særlig langfingeren. Ørene er store og nakne, halen lang og busket.

Faktaboks

Også kjent som

gnageape

Fingerdyret holder til i bambusskogene på Madagaskar, der det lever av insekter, larver og margen i sukker- og bambusrør. Det gnager en åpning med de skarpe fortennene, og trekker så byttet frem med langfingeren. Langfingeren brukes også til å banke på tregrener; av bankelyden kan dyret høre om det er insektganger i grenene. Fingerdyret er nattaktivt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg