langhalemarkråke

Langhalemarkråke (Uratelornis chimaera).

Markråker tilhører markråkefamilien i ordenen råkefugler. Den omfatter fem arterMadagaskar. Disse er tykknebbmarkråke, skjellmarkråke, pittamarkråke, rustmarkråke og langhalemarkråke.

Faktaboks

Også kjent som
markråkefamilien engelsk: ground roller
Vitenskapelig navn
Brachypteraciidae

Beskrivelse

Markråkene er overveiende bakkelevende med korte vinger og kraftig nebb og bein, 24–47 cm lange. Kjønnene er like, men hannen er gjerne litt større enn hunnen.

Næring

Alle artene spiser virvelløse dyr og små virveldyr.

Formering

De fleste artene plasserer reiret i et hull de graver ut i bakken; én art hekker i hulrom i trær.

Utbredelse og forekomst

De lever på skogbunn i lite forstyrret naturlig skog fra havnivå til 2000 moh. Fire av artene lever i eviggrønn regnskog på Madagaskars østside. Den femte arten bebor en liten stripe med land på Madagaskars sørvestkyst, hvor den finnes i løvfellende skog og halvørken med tornekratt. Fire av artene er sjeldne og truet, bare pittamarkråke har stabil bestand og regnes ikke som truet. Hogging og omdanning av skog til jordbruk er en stor trussel mot artene på Madagaskar.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

markråker
Brachypteraciidae
GBIF-ID
5216

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg