Landskapsbilde av Madagaskar
Tsingy de Bemaraha
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Baobabtrær (apebrødtrær) på Madagaskar.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Madagaskar er ei øy i sørlige del av Øst-Afrika. Det er verdens fjerde største øy, og er skilt fra østkysten av Afrika ved den over 400 kilometer brede Mosambikkanalen. Øya ligger mellom 12° og 25° 40ʹ sørlige breddegrad og mellom 43° 10ʹ og 50° 30ʹ østlige lengdegrad. Største lengde nord–sør er 1600 kilometer, og største bredde øst–vest 580 kilometer. Med enkelte små naboøyer (Nossi-Bé, 293 kvadratkilometer, og Sainte-Marie, 165 kvadratkilometer) utgjør den republikken Madagaskar.

Geologi

Geologisk hører Madagaskar sammen med Øst-Afrika og det indiske subkontinent. Øya er en del av det gamle kontinentet Gondwanaland, og består vesentlig av krystallinske grunnfjellsbergarter (særlig gneis og granitt) som, antakelig i kritt-tiden, hevet seg i øst og sank i vest.

Fra perm- til triastiden er det avsatt en rekke sedimentlag: kalkstein, skifer og sandstein. På vestkysten naturreservatet Tsingy de Bemaraha, som i 1990 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her lever blant annet flere arter av lemurer. Landskapet karakteriseres av steile canyoner, kalksteinsskoger og bratte klipper fra 150 til 700 meter over havet.

Landformer

Det sentrale høylandet, som går i retning nordøst-sørvest med en gjennomsnittshøyde på 1200 meter over havet, omfatter opphøyde fjellrygger og massiver av hard kvarts og granitt. Relieffet er voldsomt, og høylandet er gjennomskåret av dype, canyon-lignende daler.

I øst ligger vannskillet nær kysten, slik at østskråningen er bratt, mens vestskråningen er slak, med en rekke platåtrinn. De høyeste fjellmassivene er vulkanske: Tsaratanana i nord med Maromokotro (2876 meter over havet), øyas høyeste fjelltopp, Ankaratra med Tsiafajavona (2643 meter over havet) nær byen Antananarivo, og Andringitra med Pic Boby (2658 meter over havet) i sør. Østkysten er en ganske rettlinjet utjevningskyst med mange laguner; innenfor ligger en smal, sumpig kystslette. Vestkysten har preg av senkningskyst med en rekke bukter og elvemunninger. Bare elvene som renner mot vest har særlig lengde, viktigst er Betsiboka og Mangoky.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg