Landskap med apebrødtrær (el. baobab) på Madagaskar.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Madagaskar ligger i den tropiske sonen. Klimaet er influert av sørøstpassaten og av det ekvatoriale regnbeltet som i januar–februar berører den nordlige delen, samt av øyas topografi. De fremherskende pålandsvindene gir stor nedbør på østsiden av øya, 1500–4000 mm per år, mest i nord og på fjellskråningene. Nedbøren er fordelt over hele året, men med størst konsentrasjon til sommerhalvåret (desember–mars) da månedsnedbøren kan gå opp i 300–600 mm. Nedbørmengdene avtar sterkt fra øst mot vest, hvor landet ligger i le av fjellene.

Det sentrale høylandsområdet rundt hovedstaden Antananarivo mottar 1000–1350 mm nedbør i året, mens det mot sørvest finnes semiaride strøk der nedbøren er under 500 mm. Årstemperaturen ligger på ca. 27 °C i nord og 23 °C i sør, med liten årlig variasjon. I det sentrale høylandet ligger den gjennomsnittlige årstemperaturen på 15–18 °C. Middeltemperaturen i Antananarivo (1310 moh.) er henholdsvis 13 °C og 19 °C i juli og januar. Madagaskar hjemsøkes relativt ofte av sykloner, som til dels forvolder stor skade på avlinger og eiendom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg