Persisk sandkatt.
Lisens: CC BY SA 3.0
Leopardmor og barn.
Leopardmor og barn.
Lisens: CC BY SA 3.0
Dugong dugong
ørkenrev
Ørkenrev.
Av .

Saudi-Arabia har 77 pattedyrarter. Store rovdyr som leopard, stripehyene, ulv og ørkengaupe eller karakal blir stadig sjeldnere og finnes bare i de mest ufremkommelige strøk. Gepard er utryddet. Sandkatt, gullsjakal, rødrev og ørkenrev eller fennek er vanlige innen sine naturlige habitater. Det samme gjelder honninggrevling, mungo eller indiamangust og hulepiggsvin. Gnagere er vidt utbredt, blant annet mange arter ørkenrotter. Klippegrevling og kappebavian holder til i berglendt strøk i sørvest (Asir), begge i stabile eller voksende bestander.

Steinbukk, arabia- og persiagaselle er nesten utryddet på grunn av ukontrollert jakt. Arabiaoryx ble utryddet i naturen i 1972, men overlevde i fangenskap og gjeninnføres i spesielt beskyttede områder. I kystfarvannene forekommer fremdeles dugong (en sjøku).

Nesten 500 fuglearter er observert, men bare i overkant av 185 påvist hekkende. Til gjengjeld opptrer flere hundre arter regelmessig på trekk vår og høst. Arter som finnes over store deler av landet omfatter beduinhøne, tyrker- og palmedue, langnebb-, topp- og ørkenlerke, ravinesvale, brunnakkeravn og gråspurv. Av hekkende rovfugler må nevnes åtsel-, gåse- og øregribb, ørnvåk, kongeørn og tårnfalk – samt fiskeørn langs kysten. Sotfalk, brunsule og sju terner hekker på øyer langs vestkysten. Langs kysten finnes også strandhegre, skjestork, sot- og rødehavsmåke. Brunbuk-, lysbuk-, prikk- og stripesandhøns forekommer vanlig i ørkenstrøk, men den arabiske strutsen ble trolig utryddet i 1939.

Det sørvestlige Saudi-Arabia har tradisjonelt ikke vært regnet som del av den vestpalearktiske region. Her hekker mange arter fra etiopisk fauna (Afrika sør for Sahara), blant annet skyggefugl, gjøglerørn, gulbukgrønndue, flekkhubro, afrikapalmeseiler og sahelråke.

Med 100 øglearter og 53 slanger har Saudi-Arabia en meget rik krypdyrfauna. Firfisler, skinker og gekkoer dominerer, i fuktigere trakter i sørvest forekommer kameleon. Den store arabiske tornhaleagamen, lokalt kalt dhub, er populær som menneskeføde. Giftige slanger omfatter kobra, flere hoggormer og ti havslanger, blant annet den vidt utbredte gulbuket havslange. Sandboaene er derimot harmløse for mennesker.

Skarabiden pilletriller er den best kjente av landets mange hundre billearter. Skorpioner er representert ved vel 30 arter. Korallrevene i Rødehavet yrer av fisk og andre marine organismer, selv om artsantallet er mindre enn på tilsvarende arealer i Stillehavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg