Skarabider, insektfamilie i ordenen biller. Ca. 20 000 arter er kjent i verden, derav 60 fra Norge. De er 3–150 mm lange og oftest kraftige og klumpet bygd. Felles er at de knebøyde antennene ytterst har utvidede ledd som kan spres vifteformet ut. Hos de fleste er forbena utviklet til flate graveben. Mange har praktfulle, metallglinsende farger. Mens de voksne billene oftest er planteetere, møkketere eller nektarsugere, lever larvene i jorden eller i trær av planterester eller ekskrementer. Til skarabidene hører gjødselbiller, gullbasser, neshornbiller, oldenborrer og tordivler, foruten de gigantiske utenlandske goliatbillene og herkulesbillene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. september 2015 skrev Jarle Riise

Kom over en vanlig tordivel med en maur på slep, på hvert av bakbeina.Da jeg snudde billen på rygg,så det ut som den fraktet på masse larver.Var maurene på jakt etter larvene? Har både film og gode bilder av situasjonen.
Mvh Jarle Riise

29. september 2015 svarte Jarle Riise

Jeg har fått opplyst at det jeg antok var larver på Tordivelens buk,er en type midd som benytter Tordivelen som transport.Hva slags midd er det snakk om? Og hvorfor hang det en maur på hvert av Tordivelens bakbein?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.