skarabider

En tordivel som frakter midd.Legg merke til at der henger en maur på hvert bakbein.

Tordivel med maur og midd
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Skarabider er en insektfamilie i ordenen biller. Cirka 20 000 arter er kjent i verden, derav 60 fra Norge.

Faktaboks

Uttale
skarabˈider
Også kjent som
tidligere kalt torbister
Scarabaeidae

De er 3–150 millimeter lange og oftest kraftige og klumpet bygd. Felles er at de knebøyde antennene ytterst har utvidede ledd som kan spres vifteformet ut. Hos de fleste er forbena utviklet til flate graveben. Mange har praktfulle, metallglinsende farger. Mens de voksne billene oftest er planteetere, møkketere eller nektarsugere, lever larvene i jorden eller i trær av planterester eller ekskrementer.

Til skarabidene hører gjødselbiller, gullbasser, neshornbiller, oldenborrer og tordivler, foruten de gigantiske utenlandske goliatbillene og herkulesbillene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jarle Riise

Kom over en vanlig tordivel med en maur på slep, på hvert av bakbeina.Da jeg snudde billen på rygg,så det ut som den fraktet på masse larver.Var maurene på jakt etter larvene? Har både film og gode bilder av situasjonen. Mvh Jarle Riise

svarte Jarle Riise

Jeg har fått opplyst at det jeg antok var larver på Tordivelens buk,er en type midd som benytter Tordivelen som transport.Hva slags midd er det snakk om? Og hvorfor hang det en maur på hvert av Tordivelens bakbein?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg