Fiskeørn er eneste art i fiskeørnfamilien (Pandionidae) i ordenen haukefugler (Accipitriformes). Den er hekkefugl over mye av Norge og i alle verdensdeler utenom Sør-Amerika og Antarktis.

Kroppsstørrelsen er omtrent omtrent som hos hønsehauk, men med betydelig lengre vinger, vingespenn 1,6–1,8 m. Fiskeørn flyr som regel med langsomme vingeslag og alltid med en markert vinkelknekk i vingeprofilen. Kroppens underside er overveiende hvit, mens vingene er brun- og hvitspraglete, oversiden mørk med hvitt hode. Kan ofte «stille» (sveve på samme sted) høyt over en vannflate, mens den iakttar en fisk.

Fiskeørn spiser nesten utelukkende fisk, som den stuper ned og griper. Ytre fremtå kan dreies bakover, så den kan gripe byttet med to klør på hver side.

I Norge hekker fiskeørn nesten alltid ved ferskvann i lavere strøk, men et par reir ved Sognefjorden har ligget nær saltvann. Reiret legges på toppen av kronen i høye, ofte frittstående trær, helst furuer. Legger 2–4 egg.

I Norge var den blitt nesten borte i 1930- og 1940-årene, men har siden tiltatt i antall og hekker nå først og fremst østafjells fra Sørlandet til Trøndelag, og i Finnmark. Den norske hekkebestanden er anslått til 150–200 par.

Totalfredet i Norge siden 1962. Fiskeørna trekker til Middelhavsområdet og tropisk Vest-Afrika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.