Fiskeørn på jakt. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

fiskeørn

Fiskeørn med bytte.
Fiskeørn
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Fiskeørn er eneste art i fiskeørnfamilien (Pandionidae) i ordenen haukefugler (Accipitriformes). Den er hekkefugl over mye av Norge og i alle verdensdeler utenom Sør-Amerika og Antarktis.

Faktaboks

Også kjent som
fiskejo fiskefalk Pandion haliaetus

Beskrivelse

Kroppsstørrelsen er omtrent omtrent som hos hønsehauk, men med betydelig lengre vinger, vingespenn 1,6–1,8 m. Fiskeørn flyr som regel med langsomme vingeslag og alltid med en markert vinkelknekk i vingeprofilen. Kroppens underside er overveiende hvit, mens vingene er brun- og hvitspraglete, oversiden mørk med hvitt hode. Fiskeørner kan ofte «stille» (sveve på samme sted) høyt over en vannflate, mens den iakttar en fisk.

Næring

Fiskeørnen spiser nesten utelukkende fisk, som den stuper ned og griper. Ytre fremtå kan dreies bakover, så den kan gripe byttet med to klør på hver side.

Forplantning

Fiskeørn ved reiret. Finland.
Fiskeørn
Av /Shutterstock.

I Norge hekker fiskeørn nesten alltid ved ferskvann i lavere strøk, men et par reir ved Sognefjorden har ligget nær saltvann. Reiret legges på toppen av kronen i høye, ofte frittstående trær, helst furuer. Den legger 2–4 egg.

Bestand

I Norge var arten blitt nesten borte i 1930- og 1940-årene, men har siden tiltatt i antall og hekker nå først og fremst østafjells fra Sørlandet til Trøndelag, og i Finnmark. Den norske hekkebestanden er anslått til 150–200 par.

Vern

Fiskeørn er totalfredet i Norge siden 1962. Den trekker til Middelhavsområdet og tropisk Vest-Afrika.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg