hamadryasbavian

Hamadryasbavianen er utbredt i Etiopia, Sudan, Somalia og Sør-Arabia, men trolig utryddet i Egypt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Hamadryasbavian er en primatart i dyreapefamilien. Kroppslengden er 76 centimeter, halen 61 centimeter og vekten opptil 17 kilogram hos hanner, 10 kilogram hos hunner. Pelsen er brun hos hunner og ungdyr. Hannene er kjennetegnet ved at de i tillegg har en langhåret sølvgrå kappe over skuldrene, samt at i ansiktet og på baken er huden naken og rødfarget. De har et farlig våpen i sine store og kraftige tenner. Hannene etablerer et harem, eller de overtar et harem der hannen er blitt gammel. De lever i store flokker, ofte flere harem sammen.

Faktaboks

Også kjent som

Papio hamadryas, kappebavian

Hamadryasbavianen forekommer i fjellstrøk, i steinet ørken og halvørken med sparsom vegetasjon. Den er utbredt i Etiopia, Sudan, Somalia og Sør-Arabia, men er trolig utryddet i Egypt.

De ble av de gamle egyptere høyt verdsatt og æret som guddom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg