Salah, rituell bønn som utgjør en av islams fem søyler, en religiøs plikt for alle troende. Den rituelle bønnen er omtalt i Koranen, i hadith-litteraturen, og behandlet i rettslitteraturen. Salah utføres alltid på arabisk og består av et varierende antall sekvenser hvor faste bønneformularer samt resitasjon av utvalgte korantekster kombineres med fastlagte kroppsholdninger: man står, bøyer seg, kaster seg ned med pannen i bakken og sitter.

Sunniislam praktiserer fem daglige bønnetider; disse tidene markeres ved adhan, bønneropet,  fra moskeen.

  1. Morgenbønn (salat al-fajr eller salat al-subh) ved daggry før soloppgang
  2. Bønn midt på dagen (salat al-dohr)
  3. Ettermiddagsbønn (salat al-asr) 
  4. Bønn ved solnedgang (salat al-maghrib)
  5. Nattbønn (salat al-isha)

Sjiamuslimene praktiserer det samme antall bønner, men har tre, ikke fem daglige bønnetider ved å kombinere 2 og 3 (dohr og asr) og 4 og 5 (maghrib og isha).

Den rituelle bønnen forutsetter at den troende er rituelt ren (ghusl, 'den store renselse' og wuduh, 'den lille renselse'), og at bønnen utføres i bønneretningen, qibla. Salah kan utføres alene eller sammen med andre; bønnen kan utføres i moskeen, men dette er ingen betingelse. Muslimske menn oppfordres imidlertid til å utføre fredagsbønnen salat al-jum'a, bønn midt på dagen, i moskeen, hvor det denne dagen også holdes en preken som er obligatorisk (fard) ifølge lovskolene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.