Rituell bønn
Rituell bønn i Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskéen i Oslo i 2019.
Rituell bønn
Av /NTB.

Salah er rituell bønn i islam. Salah er en av islams fem søyler og en religiøs plikt for alle troende.

Faktaboks

Uttale
salˈah
Etymologi
arabisk ‘den rituelle bønnen’
Også kjent som
salat

Salah utføres alltid på arabisk. Den troende resiterer faste bønner og utvalgte tekster fra Koranen. Resiteringen kombineres med fastlagte kroppsstillinger: Man står, bøyer seg, går ned på kne med pannen og hendene i bakken, og sitter. Dette gjøres i et varierende antall sekvenser.

Den rituelle bønnen er omtalt i Koranen, i hadith-litteraturen og behandlet i rettslitteraturen.

Bønnetidene

Minaretet til Mahmud-moskeen i Zürich.

Bønneropet (adhan) ropes ut fra moskeens minaret fem ganger om dagen. Bønneroperen, muezzinen, har ansvar for adhan.

Minaretet til Mahmud-moskeen i Zürich.
Av /AP.

Sunniislam praktiserer fem daglige bønnetider. Disse tidene markeres ved adhan, bønneropet, fra moskeen. Bønnetidene er:

  1. morgenbønn (salat al-fajr eller salat al-subh) ved daggry før soloppgang
  2. bønn midt på dagen (salat al-dohr)
  3. ettermiddagsbønn (salat al-asr)
  4. bønn ved solnedgang (salat al-maghrib)
  5. nattbønn (salat al-isha)

Sjiamuslimene praktiserer det samme antall bønner, men har tre, ikke fem daglige bønnetider. De kombinerer andre og tredje bønnetid (dohr og asr) og fjerde og femte (maghrib og isha).

Bønneropet ropes ut fra moskeens tårn, minareten av bønneroperen, muezzinen. Ifølge tradisjonen var det profeten Muhammad selv som innførte bønneropet to år etter hijra, det vil si i 624. En av hans følgere, Bilal ibn Rabah, regnes som den første muezzin.

Bønneropet består av flere ledd, og hvert enkelt ledd ropes ut to ganger.

Praksis

Wudu

Den rituelle bønnen salah forutsetter at den troende er rituelt ren. Dette gjøres ved ghusl, «den store renselse» eller wudu, «den lille renselse».

Wudu
Av .

Den rituelle bønnen forutsetter at den troende er rituelt ren. Dette gjøres ved ghusl, «den store renselse» eller wudu, «den lille renselse». Wudu innebærer at man vasker hendene, ansiktet og hodet, underarmene opp til albuene, og føttene opp til anklene. Den forutsetter at man ikke er i en tilstand som krever den store renselse, ghusl, som innebærer en full kroppsvask etter bestemte regler.

Bønnen skal utføres i bønneretningen qibla. Salah kan utføres alene eller sammen med andre. Bønnen kan utføres i moskeen, men det er ikke en betingelse. Muslimske menn oppfordres til å utføre fredagsbønnen salat al-jum'a, bønn midt på dagen, i moskeen, hvor det denne dagen også holdes en preken som er obligatorisk (fard) ifølge lovskolene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Safana Al-sayed

Det står faller ned på kne, men folk faller ikke ned folk går ned på kne det blir veldig rart og si faller ned.

svarte Mari Paus

Takk for kommentaren! Jeg er helt enig med deg. Uttrykket "å falle ned på kne" betyr at man setter seg ned på kne, men ordet "falle" brukes jo mest om når man ramler eller detter. Det er litt gammeldags å skrive "falle ned på kne". Jeg endret det i teksten nå. Takk! Vennlig hilsen Mari

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg