Faktaboks

Uttale
zˈe:lant

Zeeland er en provins lengst sørvest i Nederland, omkring munningen av elva Schelde. Provinsen omfatter 1792 kvadratkilometer med 391 305 innbyggere (2023). Hovedstaden er Middelburg.

Zeeland ligger for en stor del på tidligere øyer som ble inndiket i 1970-årene som et ledd i den omfattende Deltaplanen (Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen, Walcheren). Den sørlige delen ligger på det flamske fastlandet og kalles Zeeuws-Vlaanderen, med byene Hulst og Terneuzen.

Det drives betydelig jordbruk i Zeeland. Jordbruket foregår på store enheter som er høyt mekaniserte. Det dyrkes blant annet korn, poteter, sukkerbeter, frukt og grønnsaker, dessuten er det en del husdyrhold. Den tradisjonelle fangsten av østers, muslinger og reker er truet av Deltaplan-arbeidet. Turisme har overtatt som viktigste næring langs kysten. Zeeland har lite utviklet industri, og ingen større byer. Natur- og dyrelivet er beskyttet i to naturreservater.

Zeeland ble også i middelalderen regnet som en provins, men var aldri eget grevskap. Maktutøvelsen lå delvis hos den flamske greven, dels hos den hollandske greven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg