Zeeland, provins lengst sørvest i Nederland, omkring Schelde-munningen; 1792 km2 med 380 000 innb. (2005). Hovedstad: Middelburg.

Zeeland ligger for en stor del på tidligere øyer som ble inndiket i 1970-årene som et ledd i den omfattende Deltaplanen (Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen, Walcheren). Den sørlige delen ligger på det flamske fastland og kalles Zeeuws-Vlaanderen, med byene Hulst og Terneuzen. Det drives betydelig jordbruk i Zeeland. Jordbruket foregår på store enheter som er høyt mekanisert. Det dyrkes bl.a. korn, poteter, sukkerbeter, frukt og grønnsaker; husdyrhold. Den tradisjonelle fangsten av østers, muslinger og reker er truet av Deltaplan-arbeidet. Turisme har overtatt som viktigste næring langs kysten. Zeeland har lite utviklet industri, og ingen større byer. Natur- og dyrelivet er beskyttet i to naturreservater.

Zeeland ble også i middelalderen regnet som en provins, men var aldri eget grevskap. Maktutøvelsen lå dels i den flamske greves, dels i den hollandske greves hender.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.