Zeeland, provins lengst sørvest i Nederland, omkring Schelde-munningen; 1792 km2 med 380 000 innb. (2005). Hovedstad: Middelburg.

Zeeland ligger for en stor del på tidligere øyer som ble inndiket i 1970-årene som et ledd i den omfattende Deltaplanen (Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen, Walcheren). Den sørlige delen ligger på det flamske fastland og kalles Zeeuws-Vlaanderen, med byene Hulst og Terneuzen. Det drives betydelig jordbruk i Zeeland. Jordbruket foregår på store enheter som er høyt mekanisert. Det dyrkes bl.a. korn, poteter, sukkerbeter, frukt og grønnsaker; husdyrhold. Den tradisjonelle fangsten av østers, muslinger og reker er truet av Deltaplan-arbeidet. Turisme har overtatt som viktigste næring langs kysten. Zeeland har lite utviklet industri, og ingen større byer. Natur- og dyrelivet er beskyttet i to naturreservater.

Zeeland ble også i middelalderen regnet som en provins, men var aldri eget grevskap. Maktutøvelsen lå dels i den flamske greves, dels i den hollandske greves hender.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.