Uber

Ubers logo
Av .

Artikkelstart

Uber er et internasjonalt transportselskap som organiserer taxi-liknende oppdrag i rundt 70 land. Uber ble etablert i San Francisco i USA i 2009, og startet virksomhet i Norge i 2014. Gjennom en egen mobilapp kan passasjerer avtale kjøreoppdrag og pris med sjåfører som er knyttet til Uber. Også betalingen skjer gjennom appen. Uber er en av de banebrytende aktørene innen delingsøkonomien.

Ubers virksomhet er omstridt og konfliktfylt i flere land, og regnes som konkurrent til den tradisjonelle taxinæringen som forutsetter offentlig løyve. Motstanderne av Uber stempler tilbudet som pirattaxivirksomhet, mens Uber selv omtaler seg som en samkjøringstjeneste, basert på at sjåfør og passasjer deler omkostningene.

Uber i Norge

Uber kom til Norge i 2014. Virksomheten i Norge ble fra 2015 til 2018 ledet av Carl Edvard Endresen. Finlands tidligere Uber-sjef Joel Järvinen ble fra 2018 ansvarlig for selskapets virksomhet i hele Norden.

Uber Black og Uber XXL drives lovlig i Norge ved at sjåførene har selskapsvognløyve eller turløyve gjennom for eksempel et limousineselskap.

KONFLIKT MED POLITI OG MYNDIGHETER

Selskapets virksomhet er og har vært i konflikt med flere offentlige norske etater. Ettersom betalt persontransport krever løyve, være tilknyttet en drosjesentral, ha kjøreplikt og følge en maksprisregulering, hadde politiet ved utgangen av 2016 avskiltet over 60 biler. Også skattemyndighetene interesserte seg tidlig for Ubers virksomhet på grunn av påstander om mangelfull innbetaling av skatt.

I 2017 trakk Uber Norge den kontroversielle reisefunksjonen Uber Pop fra det norske markedet, hvor privatpersoner på vegne av Uber kunne frakte kunder med egen bil uten løyve. Den omdiskuterte funksjonen ble fjernet for å unngå flere uoverensstemmelser med norske myndigheter. Ubers ledelse uttalte at funksjonen vil bli gjeninnført på det norske markedet, dersom de nødvendige politiske reguleringene blir gjort.

Regjeringens delingsøkonomiutvalg la fram en rapport i februar 2017, som foreslo blant annet at ordningen med drosjeløyve bør avskaffes.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg