Uber er et internasjonalt transportselskap som organiserer taxiliknende oppdrag i rundt 70 land. Uber ble etablert i San Francisco i USA i 2009, og startet virksomhet i Norge i 2014. Gjennom en egen mobilapp kan passasjerer avtale kjøreoppdrag og pris med sjåfører som er knyttet til Uber. Også betalingen skjer gjennom appen.

Ubers virksomhet er omstridt og konfliktfylt i de fleste land, og regnes som konkurrent til den tradisjonelle taxinæringen som forutsetter offentlig løyve. Motstanderne av Uber stempler tilbudet som pirattaxivirksomhet, mens Uber selv omtaler seg som en samkjøringstjeneste, basert på at sjåfør og passasjer deler omkostningene.

Selskapets virksomhet er og har vært i konflikt med flere offentlige norske etater. Ettersom betalt persontransport krever løyve, være tilknyttet en drosjesentral, ha kjøreplikt og følge en maksprisregulering, har politiet ved utgangen av 2016 avskiltet over 60 biler. Også skattemyndighetene har interessert seg for Ubers virksomhet på grunn av påstander om mangelfull innbetaling av skatt.

Ubers virksomhet er en del av delingsøkonomien. Regjeringens delingsøkonomiutvalg la fram sin innstilling i februar 2017, og foreslo blant annet at ordningen med drosjeløyve bør avskaffes.

Direktør Carl Edvard Endresen er fra 2015 leder av Ubers virksomhet i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.