delingsøkonomi

Artikkelstart

Delingsøkonomi er en forretningsmodell der privatpersoner og bedrifter kjøper, bytter og tilbyr tjenester eller eiendeler i samhandling med hverandre, gjerne via en digital plattform.

Faktaboks

Også kjent som

plattformøkonomi, formidlingsøkonomi

engelsk: sharing economy

Modellen har forenklet markedsmulighetene ved kjøp, utleie og bytte av private eiendeler som bolig, bil, båt og arbeidstjenester. Benyttelse av en slik forretningsmodell har gjort det lettere for innovasjon og konkurranse blant både private- og bedriftsaktører.

Aktører innen delingsøkonomien

Bysykler har blitt vanlig i mange byer. Brukerne må registrere seg og betale et fast beløp for å få tilgang til korttidsleie av syklene.
Bysykler i Trondheim
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Internasjonale selskaper som Airbnb (privat utlån av leiligheter), Uber (taxi) og Foodora (matlevering) er eksempler på anerkjente aktører innen delingsøkonomien, også i Norge.

I mange byer i Norge har det vært non-profit bilkollektiv i de største byene (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger) i flere år, der andelshavere, eller medlemmer, deler på en bilflåte med utleveringssteder spredt på ulike steder i hver by. Enkelte steder, blant annet i Trondheim, har det også blitt opprettet båt- og naustkollektiv, der en gruppe andelshavere deler på fritidsbåter. Nabobil, der privatpersoner tilbyr utleie av privatbiler, har også fått økende popularitet i Norge i senere år.

Bytteringer, der privatpersoner byttelåner eller bytter varer og tjenester uten penger involvert, er også eksempler på bytteøkonomi i praksis.

Definisjon

Begrepet «delingsøkonomi» er særlig nytt i bedriftsøkonomisk sammenheng, og derfor er definisjonen ofte omdiskutert og noe uklar. «Plattformøkonomi» og «formidlingsøkonomi» er ofte brukt som synonymbegreper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg