hjemlevering

Paller med varer
Av .

Artikkelstart

Hjemlevering er en tjeneste innenfor logistikk og transport der aviser, brev og pakker leveres helt eller nesten helt til der mottaker bor. Hjemlevering har lange tradisjoner, og har fått økt aktualitet med netthandel.

Allerede i 1767 begynte Posten med hjemlevering av aviser i Trondheim. Aviser og blader ved siden av brev har også vært kjernevirksomheten i hjemlevering. I dag har pakker i mange formater tatt over mye av hjemleveringen. Nettbutikker må ha en leveringstjeneste med hjemlevering. Det har gjort det mulig å etablere selskaper som leverer mat, klær og en rekke andre varer hjem til folk.

Varianter av hjemlevering er å hente i butikk, kiosk eller en bensinstasjon i nærheten av der mottaker bor. Mottaker av varene kan ha forskjellige ønsker for hjemlevering. Det kan være innbæring, utpakking, retur av emballasje, montering av varene og tidsbestemt levering. Det er også eksempler på levering i garasje, i en annen bil, bod eller til et smarthus med elektronisk adgang. Ofte har leverandøren en meny på sin nettside som kundene kan velge den løsning som passer best i hvert enkelt tilfelle.

Transportmidlene som benyttes er både elektriske varesykler, varebiler og lastebiler. Varene leveres til mindre byterminaler der mindre kjøretøyer overtar «last-mile» distribusjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg