By i Spania, Andalucía, hovedstad i provinsen Córdoba, ved Río Guadalquivir og foten av Sierra Morena. Innbyggertallet er 328 659  (2011). Handels- og kommunikasjonssenter for de omkringliggende jordbruksdistrikter. Industrien er mangesidig: bryggerier, tekstilfabrikker, mekaniske verksteder, kobberverk. Byen var tidligere berømt for sine lærvarer. Betydelig turisttrafikk. Den mest fremtredende bygning er La Mezquita, 'moskeen' (bygd på 700–900-tallet, siden 1238 domkirke), det fornemste mauriske byggverk i Spania. Det mauriske slott (Alcázar) er delvis bevart. Det finnes også rester av de romerske bymurer og porter. Den historiske bykjernen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Córdoba er en historisk by, en av Spanias eldste. Byen ble antakelig grunnlagt av fønikerne. Romerne erobret den i 152 f.Kr. og kalte den Corduba, og gjorde den til hovedstaden i provinsen Baetica.

Córdoba ble 571 erobret av vestgoterne og 711 av araberne. Som hovedstad (kalifat) for omayyade-dynastiet 756–1031 hadde Córdoba sin glansperiode og var en av Europas største og rikeste byer, berømt for sin kunstindustri. Byen skal på denne tid ha hatt ca. 500 000 innb. Etter kalifatets fall 1031 gikk det hurtig nedover, og 1236 ble byen erobret av Ferdinand 3 av Castilla. Córdoba ble tatt og plyndret av franske tropper 1808, og var en av de første byene som ble erobret av general Francos styrker under borgerkrigen (1936–39).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.