Córdoba

Córdoba i Spania. La Mezquita, moské-katedralen, et hovedverk i maurisk stil. Eksteriør.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Córdoba i Spania. La Mezquita, moské-katedralen, et hovedverk i maurisk stil. Interiør.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Cordoba er en by i Spania, Andalucía, hovedstad i provinsen Córdoba, ved Río Guadalquivir og foten av Sierra Morena. Innbyggertallet er 325 708 (2018). Byen er handels- og kommunikasjonssenter for De omkringliggende jordbruksdistrikter. Om lag 300 moskeer, offentlige bygninger og palasser ble bygget i byen etter den mauriske erobringen. Den historiske bykjernen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Faktaboks

Uttale
kˈårðåβa

Næringsliv

Industrien er mangesidig, med bryggerier, tekstilfabrikker, mekaniske verksteder, kobberverk. Byen var tidligere berømt for sine lærvarer, og har nå en betydelig turisttrafikk.

Kultur

Den mest fremtredende bygningen er, 'moskeen', det fornemste mauriske byggverket i Spania. La Mezquita ble bygd på 700–900-tallet, og har siden 1238 vært domkirke. Det mauriske slott (Alcázar) er delvis bevart. Det finnes også rester av de romerske bymurer og porter.

Historikk

Córdoba er en historisk by, en av Spanias eldste. Byen ble antakelig grunnlagt av fønikerne. Romere erobret den i 152 fvt. og kalte den Corduba, og gjorde den til hovedstaden i provinsen Baetica.

Córdoba ble i 571 erobret av vestgotere og i 711 av arabere. Som hovedstad (kalifat) for omayyade-dynastiet i årene 756–1031 hadde Córdoba sin glansperiode og var en av Europas største og rikeste byer, berømt for sin kunstindustri. Byen skal på denne tiden ha hatt om lag 500 000 innbyggere. Etter kalifatets fall i 1031 gikk det hurtig nedover, og i 1236 ble byen erobret av Ferdinand 3 av Castilla. Córdoba ble tatt og plyndret av franske tropper i 1808, og var en av de første byene som ble erobret av general Francos styrker under borgerkrigen (1936–1939).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg