Seattle - høvding

Faktaboks

Seattle
Seathl
Uttale
si:ˈætl
Født
1790
Død
1866
omtrentlig fødselsår

Seattle var en høvding for de salish-talende duwamish- og suquamish-stammene i den nåværende staten Washington, USA.

Sammen med 82 andre høvdinger fra stammene omkring Puget Sound undertegnet Seattle i 1855 et traktat som skulle innebære overdragelse av nesten alt land til amerikanske myndigheter. Landavståelsen førte til at flere stammer gjorde opprør, men de led raskt nederlag. Seattle deltok ikke i denne striden.

Det var under disse forhandlingene at Seattle skal ha holdt sin berømte tale, senere kalt Vi er en del av jorden, der han blant annet skal ha uttalt: «Hvordan kan man kjøpe eller selge himmelen, varmen fra jorden? Tanken er fremmed for oss. Vi eier ikke luftens renhet eller glitteret i vannet. Hvordan kan du da kjøpe det av oss? Vi bestemmer bare i vår tid

Talen er blitt oversatt til en rekke språk, og er flere ganger blitt sitert i debatter, særlig av urfolks- og miljøvernaktivister. Imidlertid viser det seg at den talen som ettertiden kjenner, ikke kan være den samme som Seattle holdt, ettersom den inneholder opplysninger og referanser som han umulig kan ha kjent til. Den versjonen som oftest siteres i dag, er skrevet av Ted Perry i forbindelse med en film om miljøtrusselen som ble laget i 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg