Leonhard Seppala

Faktaboks

Leonhard Seppala
Uttale
sˈeppala
Født
14. september 1877, Skibotn i Troms
Død
29. januar 1967, Seattle
Leonhard Seppala var Norges og kanskje verdens mest berømte kven. Han var født i Skibotn i Troms, og utvandret fra Skjervøy til Alaska i USA, der han jobbet som gullgraver og ble kjent som verdens beste hundekjører.

Artikkelstart

Leonhard Seppala var en norsk-amerikansk hundekjører som ble berømt for sin heltedåd da han ved hjelp av hundespann fraktet difteriserum til Nome i Alaska for å avverge en stor epidemi i 1925.

Seppala kom fra en kvensk familie i Skibotn i Troms, og vokste opp i Skjervøy. Han utvandret til Alaska i USA i 1900 for å grave gull og begynte etter hvert med hundekjøring. Hans mest kjente bedrift er hovedrollen i frakten av serum til Nome vinteren 1925/1926, hvor det var brutt ut difteri. Han vant også flere løp, blant annet det 650 kilometer lange All-Alaskan Sweepstake flere ganger. Han drev senere avl og oppdrett av hunderasen siberian husky, og fra 1946 bodde han i Seattle.

I 2000 ble Seppala kåret til «århundrets hundekjører» av Det internasjonale hundekjørerforbundet. Seppalas lederhund, Togo bidro i svært stor grad til at serumet ankom Nome. Etter serumløpet fikk en annen lederhund, Balto, all ære. Dette på grunn av at han og hundekjøreren Gunnar Kaasen fullførte den siste, men korte etappen til Nome. Balto har en statue i Central Park i New York, og det er laget både barnebøker og filmer om hunden. Dette likte Seppala dårlig, da Togo ble frarøvet sin ære. Togo gjennomførte den lengste etappen på 525 kilometer, blant Alaskas tøffeste villmark. De fleste andre hundekjørerne som deltok i serumløpet gjennomførte en distanse på kun 50-80 kilometer, mot Seppalas 525. Togo er utstoppet og plassert ved startstedet for Iditarod, verdens lengste sledehundløp. I 2019 kom spillefilmen Togo, produsert av Walt Disney Pictures, om Seppala og hans lederhund under serumløpet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nilsen, Nina Kristin (2017). Sepp. En biografi om Leonhard Seppala. Cappelen Damm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg