Starbucks

Artikkelstart

Starbucks Corporation er en amerikansk kjede av kaffebarer grunnlagt i 1971. Selskapet er av verdens ledende innen hurtigprodusert kaffe, og selger også kaffebønner, kaffemaskiner og -utstyr, flaskedrikker og kaker/desserter. Det er involvert også i musikksalg og filmproduksjon.

Faktaboks

Også kjent som
Starbucks Corporation

Kjeden omfatter over 32 000 kaféer i mer enn 80 land, hvorav over halvparten er egeneide og de øvrige drevet gjennom franchising. I 2020 hadde selskapet en omsetning på omtrent 23 milliarder dollar og rundt 340 000 ansatte.

Historikk

Starbucks ble grunnlagt i Seattle, USA av Jerry Baldwin, Zev Siegl og Gordon Bowker for å selge kaffebønner og kaffeutstyr. I 1982 kom Howard Schultz (født 1953) inn i virksomheten og ivret for at Starbucks også skulle selge ferdiglaget kaffe etter mønster av italienske espressobarer. Navnet kommer fra styrmannen Starbuck i Herman Melvilles roman Moby Dick.

Starbucks åpnet i 1984 sin første kaffebar i Seattle, men året etter startet Schultz imidlertid egen virksomhet Il Giornale, som i 1987 overtok Starbucks og beholdt dette navnet på virksomheten. Schultz var konsernsjef frem til 2000, deretter styreformann. Selskapet ekspanderte fra midt i 1990-årene utenfor Nord-Amerika, med Tokyo som første lokasjon.

Virksomhet i Norge

Lenge var Starbucks uten virksomhet i Norge, men i 2012 sikret investoren Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe AS seg rettighetene til å drive kaffekjeden Starbucks i Skandinavia. Første utsalgsted ble etablert på Gardermoen samme år. Starbucks hadde 17 utsalgssteder i Norge i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg