De britiske riksregaliene
Blant de britiske riksregaliene er to septre: The Sovereign's Sceptre with Dove i midten av bildet og The Sovereign's Sceptre with Cross helt forrest.
Av .

Et septer er et verdighetstegn i form av en utskåret eller på annen måte prydet stav, båret av geistlige og verdslige fyrster. Det stavlignende verdighetstegnet som brukes av feltherrer (marskalker, feltmarskalker), kalles en marskalkstav eller baton.

Faktaboks

Uttale
sˈepter
Etymologi
av gresk ‘stav’

Bruken av septer er kjent allerede hos oldtidens kulturfolk. I våre dager brukes det (som kronen) bare ved meget sjeldne høytideligheter, for eksempel kroninger, kongelige begravelser eller monarkens høytidelige åpning av nasjonalforsamlingen. Blant de norske riksregaliene oppbevares to septre: kongens og dronningens.

En variant av septer er den store seremonistaven (engelsk mace) som ved visse seremonier i det britiske parlamentet bæres foran i prosesjonen. Under forhandlingene i Underhuset ligger staven på bordet foran the Speaker, og møtene kan ikke åpnes uten at staven er til stede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg