Albanias riksvåpen
Dobbeltørnen er kjent fra blant annet Albanias flagg og våpen. Våpenet i nåværende form ble vedtatt 21. oktober 1998. Dobbeltørnen har inngått i alle versjoner av våpenet siden landet ble selvstendig 28. november 1912.

Dobbeltørn er i heraldikken en ørn med to hoder som vender bort fra hverandre. Motivet er kjent allerede flere tusen år før vår tidsregnings begynnelse, og har vært brukt i flere ulike staters riksvåpen. I dag brukes dobbeltørnen i blant annet Albanias våpen og Serbias våpen.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Doppeladler

Eksempler på bruk av dobbeltørn

Dobbeltørn. Tysk tresnitt fra 1500-tallet som viser Det tysk-romerske rikes banner. Banneret var gyllent med dobbeltørnen i svart med Østerrikes og Burgunds våpen. Dette gamle bysantinske keisersymbolet ble brukt av flere keiserriker som så seg som Romerrikets etterfølgere, og har siden 1912 vært Albanias riksvåpen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dobbeltørn brukt av de bysantinske keiserne og som våpenbilde for Det tysk-romerske rike (og senere Østerrike).

I Russland ble dobbeltørnen brukt i tsartiden og for republikken i 1917 og den antibolsjevikiske russiske stat 1918–1920 (de «hvite» under den russiske borgerkrigen).

En svart dobbeltørn har kontinuerlig vært i Albanias våpen fra 1912, også i folkerepublikken fra 1946 til 1992.

Serbia førte våpen med dobbeltørn fra 1217 til 1459, og igjen som nytt kongedømme fra 1882 til 1918. Kongevåpenet ble gjeninnført av republikken Serbia i 2004.

Kongedømmet Jugoslavia førte den samme dobbeltørnen i sitt våpen fra 1918 til 1941, med et tredelt skjold som også hadde felt for Kroatia og Slovenia. Etter at Jugoslavia ble oppløst i 1992, førte reststaten Serbia og Montenegro også dobbeltørnen, nå med skjold bare for disse to republikkene. Denne forbundsstaten ble oppløst i 2004, og Montenegro antok da som våpen en gyllen kronet dobbeltørn bærende et skjold med gull løve i blått. Montenegro har også en forhistorie med dobbeltørnen i våpen fra middelalderen og som fyrstbispedømme fra 1696, fyrstedømme fra 1852 og kongedømme fra 1910 til 1918.

Fra heraldiske kilder er det også kjent våpenavbildninger av en trehodet ørn, et våpen som det var meningen at den tysk-romerske keiser skulle føre når Jerusalem var gjenerobret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg