Rolf Gupta, norsk dirigent og komponist, en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon. 

Fra 2012 er Gupta også professor i direksjon og samspill ved Universitetet i Agder i Kristiansand. Han har i tillegg forelest ved læresteder som Norges Musikkhøgskole, Sibeliusakademiet i Helsinki og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Gupta vokste opp i Kristiansand. Han ble uteksaminert 17 år gammel i 1984 som kantor fra Agder Musikkonservatorium i hjembyen. 

Han studerte cembalo ved Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam, komposisjon med Olav Anton Thommesen, Per Nørgård, Antonio Bibalo og Lasse ThoresenNorges Musikkhøgskole og direksjon ved Sibeliusakademiet i Helsinki med Jorma Panula.

Han har også hatt Ilya Musin og Herbert Blomstedt som lærere.

Etter studiene innledet Gupta en dirigentkarriere. Han har ledet fremførelser av verker fra det klassiske kjernerepertoaret, men har i særlig grad gjort seg bemerket med oppførelser av nyere musikk. Han har fremmet det 20. århundres modernister, som Luciano BerioHans Werner HenzeGyörgy LigetiPer Nørgård og Arne Nordheim

Han har ledet en rekke fremførelser og urfremførelser med musikk av norske komponister som Henrik Hellstenius, Ørjan Matre, Lars Petter Hagen og Jon Øivind Ness.

Gupta har ledet flere uroppførelser av opera, blant annet Joonan Kirja av Olli Kortekangas på Den Finske Nasjonaloperaen i 1995, Manifest av Rolf Wallin i Kanonhallen i København i 2000 og Den fjerde nattevakt av Gisle Kverndokk ved Den Norske Opera & Ballett i 2005. 

Gupta var kunstnerisk leder for De internasjonale kirkefestspill i Kristiansand 2000–2008. Han var kunstnerisk leder for festivalen MAGMA 2002 i Berlin.

Han var sjefdirigent for Kringkastingsorkestret 2003–2005 og for Norsk Barokkorkester 2004–2006. I  2006–2013 var Gupta sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester i hjembyen og kunstnerisk leder for Opera Sør. I hans tid flyttet orkesteret inn i det nye konserthuset Kilden.  

Gupta har vært gjestedirigent for flere ledende ensembler i Norden og Europa, foruten de norske orkestrene blant annet Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Göteborgs Symfoniker, Lahti Symfoniorkester, Staatskapelle Weimar, Bournemouth Symphony Orchestra og Ensemble InterContemporain i Paris. 

Gupta har vært aktiv som komponist fra slutten av 1980-tallet, og har skrevet musikk for både kammerbesetning og orkester. Orkesterverket Chiaroscuro fra 1998 ble plukket ut av International Rostrum of Composers i UNESCO, og var med Oslo-Filharmonien på utenlandsturné. 

Gupta mottok Musikkritikerprisen i 2006 for sin fremførelse med Kringkastingsorkesteret av Ludwig van Beethovens 3. symfoni («Eroica») i Universitetets aula. 

For sine plateinnspillinger har han vunnet Spellemannsprisen flere ganger, første gang i 1999. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.