Faktaboks

Rolf Gupta
Født
14. januar 1967, Uppsala, Sverige
Rolf Gupta, 2011
Rolf Gupta dirigerer Oslo-Filharmonien i Oslo Konserthus i 2011
Av /Scanpix.

Rolf Gupta er en norsk dirigent og komponist og en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon. Fra 2012 er Gupta også professor i interpretasjon ved Universitetet i Agder i Kristiansand.

Utdannelse

Gupta vokste opp i Kristiansand. I 1984, 17 år gammel, ble han uteksaminert som kantor fra Agder Musikkonservatorium.

Han studerte komposisjon med Olav Anton Thommessen og Lasse ThoresenNorges Musikkhøgskole samt privat med Per Nørgård og Antonio Bibalo.

Ved Sibelius-Akademin studerte han orkesterdireksjon med Jorma Panula og avla diplomeksamen i 1994. Han har også studert direksjon med Ilya Musin og Herbert Blomstedt.

Gupta har har i tillegg studert cembalo, musikalsk analyse og orkesterdireksjon ved Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam.

Dirigent

Som dirigent har Gupta et bredt repertoar som spenner fra tidligmusikk og romantikk til samtids- og improvisasjonsmusikk. Han har hatt et særlig nært samarbeid med komponistene Hans Werner Henze, Per Nørgård, Hans Abrahamsen og Bernhard Lang.

Gupta har ledet over 70 urfremføringer av norsk musikk av komponister som Ørjan Matre, Jan Erik Mikalsen, Stian Westerhus, Lars Petter Hagen, Jon Øivind Næss, Rolf Wallin, Henrik Hellstenius, Lasse Thoresen og Olav Anton Thommessen.

Gupta var sjefdirigent for Kringkastingsorkestret i 2003–2006 og for Norsk Barokkorkester i 2004–2006. I 2005–2013 var han sjefdirigent og kunstnerisk leder for Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør. I 2012 tok de i bruk det nye konserthuset Kilden.

Gupta var 2000–2014 sammen med Katrine Ganer Skaug kunstnerisk leder for ungdomsorkesteret Orkester Norden.

Gupta har vært gjestedirigent for samtlige norske orkestre foruten flere ledende orkestre i Norden, Europa og Australia. Han har blant annet ledet Kungliga Filharmoniska Orkestern, Göteborgs Symfoniker, Finlands Radios Symfoniorkester, Helsingfors byorkester og Lahti Symfoniorkester samt Konzerthausorchester Berlin, Hessischer Rundfunk-Sinfonieorchester i Frankfurt, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, BBC Symfoniorkester, Klangforum Wien, Ensemble InterContemporain i Paris og Sydney Symphony Orchestra.

I Gupta var kunstnerisk leder for De internasjonale kirkefestspillene i Kristiansand 2000–2008. Han var kunstnerisk leder for Nordisk komponistråds festival MAGMA2002Berlin.

Gupta mottok Musikkritikerprisen i 2006 for sin interpretasjon av Ludwig van Beethovens 3. symfoni (Eroica) med Kringkastingsorkestret i Universitetets aula.

For sine plateinnspillinger har han vunnet Spellemannprisen flere ganger, første gang i 1999.

Opera

I tillegg til operaer fra standardrepertoaret har Gupta ledet flere urfremføringer, blant annet av Joonan Kirja av Olli Kortekangas ved Den Finske Nasjonalopera i 1995, Manifest av Rolf Wallin i København i 2002 og Den fjerde nattevakt av Gisle KverndokkDen Norske Opera & Ballett i 2005.

Gupta ledet urfremføringene av Der Alte von Berge og Reigen av Bernhard Lang ved henholdsvis Theater Basel i 2007 og Schwetzinger Festspiele i 2014.

Han ledet Giuseppe Verdis La traviata i Achim Freyers nyproduksjon ved National Theater Mannheim i 2006.

Komponist

Gupta har vært aktiv som komponist fra slutten av 1980-tallet og har skrevet musikk for både kammerbesetning og orkester.

I 1996 ble orkesterverket Chiaroscuro (1995) plassert på listen over anbefalte verk av International Rostrum of Composers i UNESCO. Det har vært fremført på turneer både med Oslo-Filharmonien og Kringkastingsorkestret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg