Kristiansand Symfoniorkester, norsk symfoniorkester, opprinnelig etablert som amatørorkester i 1919, nåværende organisasjon fra 2003. Kristiansand Symfoniorkester består av om lag 70 musikere. Sjefdirigent siden 2013 er den italiensk-danske dirigenten Giordano Bellincampi.

Orkesteret spiller om lag tyve abonnementskonserter hver sesong, og er også orkester for opera- og musikaloppsetninger i Kristiansand. 

Kristiansand Symfoniorkester holder sine regulære konserter i Kilden Teater og Konserthus, som ble innviet 6. januar 2012. Det er bygget etter tegninger av finske ALA Architects og SMS Arkitekter AS i Kristiansand.

I de siste ukene før jul deles orkesteret opp i mindre ensembler og holder konserter på forskjellige steder i byen. 

Kristiansand Symfoniorkester ble etablert med amatører i 1919 under navnet Kristiansand byorkester. Orkesteret ble forsterket av profesjonelle krefter. I de første årene ble orkesteret ledet av Gunnar Abrahamsen, som var domorganist og også ledet Kristiansand Handelstands Sangforening. 

Blant dirigentene i etterkrigstiden var Rolf Balchen og svensken Heinz Freudenthal. I 1978 skiftet orkesteret navn til Kristiansand Symfoniorkester. 

Amerikaneren Jon Robertson var sjefdirigent 1979–1987. I denne tiden ble orkesteret i økende grad tilført profesjonelle musikere. Dette førte til etableringen av Kristiansand Kammerorkester, og ble begynnelsen på en sterk vekstperiode for orkesteret. 

Terje Boye Hansen var sjefdirigent 2001–2006. I 2003 fikk orkesteret sin nåværende form ved sammenslåing med Kristiansand Kammerorkester og Forsvarets Distriktsmusikkorps Sørlandet. 

Også under Rolf Gupta, sjefdirigent 2006–2013, har orkesteret vært i vekst. Det falt på Gupta å føre orkesteret over i det nye konserthuset Kilden.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.