Kristiansand Symfoniorkester

Artikkelstart

Kristiansand Symfoniorkester, norsk symfoniorkester, opprinnelig etablert som amatørorkester i 1919, nåværende organisasjon fra 2003. Kristiansand Symfoniorkester består av om lag 70 musikere. Sjefdirigent fra 2018 er Nathalie Stutzmann.

Orkesteret spiller om lag tyve abonnementskonserter hver sesong, og er også orkester for opera- og musikaloppsetninger i Kristiansand.

Spillested

Kristiansand Symfoniorkester holder sine regulære konserter i Kilden Teater og Konserthus, som ble innviet 6. januar 2012. Det er bygget etter tegninger av finske ALA Architects og SMS Arkitekter AS i Kristiansand.

I de siste ukene før jul deles orkesteret opp i mindre ensembler og holder konserter på forskjellige steder i byen.

Historikk

Kristiansand Symfoniorkester ble etablert med amatører i 1919 under navnet Kristiansand byorkester. Orkesteret ble forsterket av profesjonelle krefter. I de første årene ble orkesteret ledet av Gunnar Abrahamsen, som var domorganist og også ledet Kristiansand Handelstands Sangforening.

Blant dirigentene i etterkrigstiden var Rolf Balchen og svenske Heinz Freudenthal. I 1978 skiftet orkesteret navn til Kristiansand Symfoniorkester.

Amerikaneren Jon Robertson var sjefdirigent i 1979–1987. I denne tiden ble orkesteret i økende grad tilført profesjonelle musikere. Dette førte til etableringen av Kristiansand Kammerorkester, og ble begynnelsen på en sterk vekstperiode for orkesteret.

Terje Boye Hansen var sjefdirigent i 2001–2006. I 2003 førte han orkesteret over i sin nåværende form ved sammenslåing med Kristiansand Kammerorkester og Forsvarets Distriktsmusikkorps Sørlandet.

Også under Rolf Gupta, sjefdirigent i 2006–2013, har orkesteret vært i vekst. Det falt på Gupta å føre orkesteret over i det nye konserthuset Kilden. Italiensk-danske Giordano Bellincampi var sjefdirigent 2013–2018 og ble etter sin avgang utnevnt til æresdirigent.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg