Kristiansand Symfoniorkester, norsk symfoniorkester, opprinnelig etablert som amatørorkester i 1919, nåværende organisasjon fra 2003. Kristiansand Symfoniorkester består av om lag 70 musikere. Sjefdirigent siden 2013 er den italiensk-danske dirigenten Giordano Bellincampi.

Orkesteret spiller om lag tyve abonnementskonserter hver sesong, og er også orkester for opera- og musikaloppsetninger i Kristiansand. 

Kristiansand Symfoniorkester holder sine regulære konserter i Kilden Teater og Konserthus, som ble innviet 6. januar 2012. Det er bygget etter tegninger av finske ALA Architects og SMS Arkitekter AS i Kristiansand.

I de siste ukene før jul deles orkesteret opp i mindre ensembler og holder konserter på forskjellige steder i byen. 

Kristiansand Symfoniorkester ble etablert med amatører i 1919 under navnet Kristiansand byorkester. Orkesteret ble forsterket av profesjonelle krefter. I de første årene ble orkesteret ledet av Gunnar Abrahamsen, som var domorganist og også ledet Kristiansand Handelstands Sangforening. 

Blant dirigentene i etterkrigstiden var Rolf Balchen og svensken Heinz Freudenthal. I 1978 skiftet orkesteret navn til Kristiansand Symfoniorkester. 

Amerikaneren Jon Robertson var sjefdirigent 1979–1987. I denne tiden ble orkesteret i økende grad tilført profesjonelle musikere. Dette førte til etableringen av Kristiansand Kammerorkester, og ble begynnelsen på en sterk vekstperiode for orkesteret. 

Terje Boye Hansen var sjefdirigent 2001–2006. I 2003 fikk orkesteret sin nåværende form ved sammenslåing med Kristiansand Kammerorkester og Forsvarets Distriktsmusikkorps Sørlandet. 

Også under Rolf Gupta, sjefdirigent 2006–2013, har orkesteret vært i vekst. Det falt på Gupta å føre orkesteret over i det nye konserthuset Kilden.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.