Norsk Barokkorkester

Artikkelstart

Norsk Barokkorkester var et norsk orkester, grunnlagt i 1988, som spesialiserte seg på fremføring av barokkmusikk og wienerklassisk musikk på originalinstrumenter. Norsk Barokkorkester ble slått sammen med Barokkanerne i 2018. Kunstnerisk leder ved sammenslåingen var cellisten Kristin von der Goltz.

Historikk

Norsk Barokkorkester ble grunnlagt i 1988 som et av de første tidligmusikk-orkestrene i Skandinavia. Ensemblet ble dermed en pionér i Norge for denne typen fremførelser.

Orkesteret ble etablert av musikere som var ledende på originalinstrumenter. Det hadde ikke fast ansatte medlemmer, men holdt konserter med alt fra 7–8 til over 30 musikere.

Blant orkesterets kunstneriske samarbeidspartnere kan nevnes cembalistene Ketil Haugsand og Christian Kjos, den britiske dirigenten Andrew Parrott og den norske dirigenten Rolf Gupta. Orkesteret har hatt samarbeidsprosjekter med en rekke kor, blant andre Oslo domkor og Det Norske Solistkor.

Norsk Barokkorkester gjestet norske og utenlandske festivaler og turnerte i utlandet, blant annet i Frankrike, Tyskland og Sveits.

På repertoaret hadde orkesteret både de kjente komponistene fra høybarokken, som Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli og Jean-Baptiste Lully, og mindre kjente komponister som portugiseren Carlos Seixas. Det fremførte tidligmusikk av komponister som John Dowland.

På repertoaret var det også eldre musikk komponert i Norge, blant annet av Johan Daniel Berlin og sønnen Johan Heinrich Berlin.

Ved større konserter samarbeidet Norsk Barokkorkester gjerne med Barokkanerne, som ble grunnlagt i 1989. De to orkestrene ble slått sammen under navnet Barokkanerne med virkning fra 1. januar 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg