Randi Marie Blehr

Faktaboks

Randi Marie Blehr
f. Nilsen
Født
12. februar 1851, Bergen
Død
13. juni 1928, Oslo
Av /Nasjonalbiblioteket.

Artikkelstart

Randi Marie Blehr var en norsk kvinnesaksforkjemper. Hun var medstifter av Norsk Kvinnesaksforening og satt som leder i periodene 1895–1899 og 1903–1922, og som styremedlem i 1894–1895 og 1899–1900. Hun var forkjemper for stemmerett for kvinner i Norge, og hun nedla også et stort arbeid for fredssaken.

En betydelig innsats gjorde hun dessuten for husstell- og husflidsundervisningen, og opprettet i 1889 den første norske billedvevskole i Lærdal i Sogn og Fjordane sammen med Kjerstina Hauglum. Her var blant andre Frida Hansen elev.

Randi Marie Blehr var gift med Otto Albert Blehr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev Sverre Olav Lundal

Frida Hansen var vel elev på vevkurset, som blei halde av Kjerstina Hauglum, seinare gift Vangsnes

svarte Ida Scott

Hei! Ja, det står i artikkelen. Mvh Ida Scott

skrev Magnhild Folkvord

Denne formuleringa i art om Randi Blehr verkar underleg: "Ved siden av Gina Krog var hun den fremste forkjemper for kvinnestemmeretten ..." Først og fremst uttrykker den ei fullstendig usynleggjering av Fredrikke Marie Qvam, som vart vald til leiar for Landskvindestemmeretsforeningen i 1898 og stod i spissen for den store underskriftaksjonen i 1905. Eg har ikkje studert Randi Blehr spesielt. At ho var aktiv i kvinnerørsla i Kristiania frå tidleg på 1880-talet, kan det ikkje vera tvil om, men at ho skulle hatt ein leiarposisjon i stemmerettskampen i same monn som Gina Krog og Fredrikke Marie Qvam, er langt frå mitt inntrykk. I den gamle artikkelen frå Biografisk er ho også tillagt æra for "foreningsadressen" til støtte for unionsoppløysinga i 1905, det stemmer ikkje med andre kjelder som seier at det var Gina Krog sitt initiativ, med Blehr som ein god medhjelpar.

svarte Ida Scott

Takk for kommentar! Eg er samd i vurderinga di, og har omformulert setninga. Legg gjerne inn eit forslag til endring sjølv. Helsing Ida Scott, redaksjonen.

skrev Elisabeth Lønnå

Skriv inn din løsning, Magnhild. Da oppklare du dette. Ta Fredrikke Marie Qvam med i første rekke, men jeg synes jo Randi Bleke i alle fall må nevnes.

skrev Elisabeth Lønnå

Hei Magnhild, jeg beklager feil mht. F.M.Q. Håper du kan skrive om dette slik du synes er korrekt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg