Norske Kvinners Sanitetsforening

NKS' logo
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Årsmøte i NKS
Årsmøte i NKS, 1913. Leder Fredrikke Marie Qvam sitter midt på første rad, nummer ni fra venstre.
Av /Riksarkivet.

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) ble stiftet i 1896. N.K.S. er en norsk humanitær organisasjon som driver frivillig arbeid innenfor helse- og sosialområdet.

Faktaboks

Også kjent som

N.K.S., NKS

N.K.S. har som formål å bidra til et trygt og inkluderende samfunn ved å aktivisere medlemmene til frivillig innsats innenfor helse- og sosialområdet. Organisasjonens hovedsatsingsområder er kvinners helse og livsvilkår. N.K.S. vektlegger også tiltak for barn og unge og har lokale omsorgsberedskapsgrupper som mobiliseres ved leteaksjoner, ulykker og kriser. Medlemmene driver arbeidet på frivillig grunnlag. Lokalforeningene nyter stor frihet i valg av arbeidsoppgaver, og har derfor god forankring i nærmiljøet.

N.K.S. eier og driver en rekke institusjoner og virksomheter som yter helse- og velferdstjenester, for en stor del etter avtale med det offentlige. N.K.S. Kløverinstitusjoner AS er et felles utviklingsselskap som N.K.S. har etablert for disse virksomhetene.

Organisasjonen har rundt 600 lokale foreninger, med til sammen cirka 42 000 medlemmer (2022). Sekretariatet holder til i Oslo. Organisasjonen utgir medlemsbladet Fredrikke.

Styreleder fra 2021 er Marit Bjørnstad.

Historie

Norske Kvinners Sanitetsforening ble stiftet i 1896 etter initiativ fra Fredrikke Marie Qvam, Randi Blehr, Cecilie Thoresen Krog, Margrethe Vullum og Pylle Horst. Formålet var opprinnelig å skaffe sanitetsmateriell til bruk så vel i krig som ved ulykkestilfeller i fred, å utdanne sykepleiere og på annen måte å virke for god, organisert sykepleie i bygd og by, samt å utbre kunnskap om og bekjempe tuberkulose, revmatisme og andre folkesykdommer. Utdannelsen av sykepleiere begynte i 1898, og i 1899 ble kampen mot tuberkulosen programfestet.

Fra 1914 og frem til helsestasjonsloven trådte i kraft i 1974 hadde N.K.S. opprettet og drevet cirka 650 helsestasjoner for mor og barn, og engasjert seg i helse- og velferdsarbeid for eldre, husmorferier og annet hjelpearbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg