Marie Høeg var en norsk fotograf og kvinnesaksforkjemper.

Høeg var antakelig fotoutdannet i St. Petersburg, og hadde i 1890-årene eget fotoatelier i Ekenäs og Hangö i Finland. I 1895 flyttet hun til Horten, der hun sammen med den fem år yngre Bolette Berg etablerte Berg & Høeg Fotoatelier. Kort etter at hun kom til Horten, tok hun initiativ til Den selskabelige Diskussionsforeningen, stiftet 4. mars 1896 i fotoatelieret.

Hun arbeidet aktivt i Kvinnestemmerettsforeningen og senere Landskvindestemmerettsforeningen (LKSF), stiftet i 1898 med Fredrikke Qvam som formann. Hun flyttet til Kristiania i 1903, hvor de to kompanjongene etablerte Berg og Høghs Kunstforlag A.S. Forlaget utgav verket Norske Kvinder (tre bind) med Marie Høeg – navnet nå skrevet Høgh – som medredaktør, et viktig verk ved studiet av kvinners historie Norge. Fra 1909 var hun leder av Kristiania-avdelingen av LKSF frem til seieren var vunnet og kvinner fikk stemmerett i 1913.

I 1996, 100 år etter stiftelsen av Diskusjonsforeningen, arrangerte Norsk Museum for Fotografi – Preus Fotomuseum i Horten, en separatutstilling viet Marie Høeg.

  • Stuksrud, Brit Connie: Marie Høeg : et politisk portrett, 2009, isbn 978-82-7477-391-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.