Marie Høeg var en norsk fotograf og kvinnesaksforkjemper.

Høeg var antakelig fotoutdannet i St. Petersburg, og hadde i 1890-årene eget fotoatelier i Ekenäs og Hangö i Finland. I 1895 flyttet hun til Horten, der hun sammen med den fem år yngre Bolette Berg etablerte Berg & Høeg Fotoatelier. Kort etter at hun kom til Horten, tok hun initiativ til Den selskabelige Diskussionsforeningen, stiftet 4. mars 1896 i fotoatelieret.

Hun arbeidet aktivt i Kvinnestemmerettsforeningen og senere Landskvindestemmerettsforeningen (LKSF), stiftet i 1898 med Fredrikke Qvam som formann. Hun flyttet til Kristiania i 1903, hvor de to kompanjongene etablerte Berg og Høghs Kunstforlag A.S. Forlaget utgav verket Norske Kvinder (tre bind) med Marie Høeg – navnet nå skrevet Høgh – som medredaktør, et viktig verk ved studiet av kvinners historie Norge. Fra 1909 var hun leder av Kristiania-avdelingen av LKSF frem til seieren var vunnet og kvinner fikk stemmerett i 1913.

I 1996, 100 år etter stiftelsen av Diskusjonsforeningen, arrangerte Norsk Museum for Fotografi – Preus Fotomuseum i Horten, en separatutstilling viet Marie Høeg.

  • Stuksrud, Brit Connie: Marie Høeg : et politisk portrett, 2009, isbn 978-82-7477-391-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.