Sanitetsbataljonen
Soldater fra Sanitetsbataljonen under øvelse, med en pansret Patria Pasi ambulansevogn for evakuering av skadede.
Av /Forsvaret.

Sanitetsbataljonen (Sanbn) er en kampstøttebataljon i Hæren, som inngår i Brigade Nord. Bataljonen har sitt hovedkvarter i Setermoen leir, Bardu kommune i Troms. To kompanier er lokalisert til Setermoen; ett i Rena leir i Åmot kommune, Østerdalen, og ett kompani i Skjold leir i Målselv kommune.

Faktaboks

Også kjent som
Sanbn

Sanitetsbataljonen er en stående avdeling, med kontinuerlig evne til å løse skarpe oppdrag.

Historikk

Sanitetsbataljonen ble opprettet som del av Brigaden i Nord-Norge (Brig N) i 1953. Brigaden, så vel som dens fagavdelinger, hadde utspring i de norske Tysklandsbrigadene. Sankp/Brig N ble først satt opp på Evjemoen i september 1953, og ble flyttet til Elvegårdsmoen høsten 1954, etter en periode forlagt i telt i Heggelia. Endelig etablering på Setermoen (Nesmoen) skjedde i oktober 1956. Som del av en omorganisering av Hæren i Nord-Norge mot slutten av 1950-tallet inngikk Sanbn for en tid i Troms landforsvar (TLF).

Med nedleggingen av Brig N i 1995 opphørte også Sanitetskompaniet som brigadekompani, og fikk i stedet som oppgave å utdanne soldater til Distriktskommando Nord-Norge. Deretter ble Sankp kjernen i den nye Sanitetsbataljonen i 6. divisjon, så i Brigade Nord.

Hærens sanitet ble bygd opp etter andre verdenskrig, og inngår nå i Forsvarets sanitet. Sanitetsbataljonen er Hærens gjenværende fagmiljø innen sanitetsfaget.

Oppdrag

Soldater fra Sanitetsbataljonen i Brigade Nord øver på skadebehandling, 2018.

Sanitetsbataljonens hovedoppdrag er å utdanne, trene og øve Hærens sanitetskapasitet, og stille avdelingen på nasjonal beredskap innenfor rammen av Brigade Nord. Bataljonens hovedoppgave å redde liv og redusere konsekvenser av skader ved å snarest mulig å behandle og evakuere personell etter at skade har oppstått eller sykdom har inntrådt. Deler av bataljonen inngår i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS).

Organisering

Sykehuskompaniet under øvelse i Tyskland, 2017.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sanitetsbataljonen er organisert med bataljonsstab og tre kompanier:

  • Kompani 1 (Kp 1) støtter primært manøveravdelingen Pansebataljonen på oppdrag, med førstehjelp og medisinsk evakuering, med tre evakueringstropper.
  • Kompani 2 (Kp 2) støtter primært 2. bataljon på oppdrag, med førstehjelp og medisinsk evakuering, med to evakueringstropper.
  • Kompani 3 (Kp 3, HRS-kompaniet) er bataljonens hurtige reaksjonsstyrke (HRS), med bare vervet personell, som støtter Telemark bataljon og NATOs reaksjonsstyrke, og ofte stiller i internasjonale operasjoner.
  • Kompani 5 (Kp 5, Sykehuskompaniet) er ansvarlig for drift av brigadens feltsykehus, og for å etablere bataljonens kommandoplass.

Kp1 1 og Kp 5 er lokalisert på Setermoen; Kp 3 på Rena og Kp 2 på Skjold.

Bataljonen er oppsatt med ulike typer kjøretøy, inklusive beltevogn, feltvogn, lastevogner og snøscooter, pansret personellkjøretøy og ambulanser med ulik grad av pansring og mobilitet.

Avdelingen har rundt 100 ansatte og 130 vernepliktige mannskaper. Av de vernepliktige er en del vervede soldater på kontrakt.

Operasjoner

Sanitetsbataljonen har bidratt med kapasiteter i en rekke internasjonale operasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg