Lyngør

Lyngør sett fra sørsørvest. I skarp konkurranse med en rekke europeiske tettsteder ble Lyngør utenfor Tvedestrand i mars 1991 kåret til Europas best bevarte tettsted. Den hvite trehusbebyggelsen ligger på flere øyer med sund imellom. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lyngør er en tettbebyggelse i Tvedestrand kommune i Agder. Lyngør ligger på småøyer (Steinsøya, Holmen, Odden, Lyngøya, dels også Askerøya) utenfor Lyngørfjorden, øst for Tvedestrand tettsted. Øysamfunnet har ikke bilveier, og er et kjent feriested. Rett øst for Lyngør, på Kjeholmens sørspiss, ligger Lyngør fyr.

I 2017 bodde det 75 personer på Lyngør inkludert Askerøya i sørvest, de aller fleste langs Lyngørsundet. Lyngør var alt midt på 1800-tallet et tettsted (over 200 innbyggere) og hadde i 1890 559 innbyggere. Nedgangen i folketallet startet like etter 1910, og ved folketellingen i 1960 var folketallet igjen under tettstedsgrensen på 200 personer.

Lyngør er kjent fra den kampen som fant sted på den trange havnen 6. juli 1812 mellom fregatten Najaden og det britiske linjeskipet Dictator. En minnestøtte over denne begivenheten ble reist 1912. I 1957 ble vraket av Najaden funnet på bunnen av Lyngørsundet. Den europeiske unions organ Europakommisjonen kåret Lyngør til Europas best bevarte tettsted i anledning Det Europeiske Turistår 1991.

Navnet er ikke sikkert forklart, men det kan stamme fra norrønt Lukngarðr, av lukn, 'lukning', etter to øyer som i dag heter Løktene, og garðr, 'gjerde', som i skjærgård.

Kart

Lyngør
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg