Lyngør, tettbebyggelse i Tvedestrand kommune, Aust-Agder, på småøyer (Steinsøya, Holmen, Odden, Lyngøya, dels også Askerøya) utenfor Lyngørfjorden, øst for Tvedestrand tettsted. Øysamfunnet har ikke bilveier, og er et kjent feriested. Rett øst for Lyngør, på Kjeholmens sørspiss, ligger Lyngør fyr.

I 2017 bodde det 75 personer på Lyngør inkludert Askerøya i sørvest, de aller fleste langs Lyngørsundet. Lyngør var alt midt på 1800-tallet et tettsted (over 200 innbyggere) og hadde i 1890 559 innbyggere. Nedgangen i folketallet startet like etter 1910, og ved folketellingen i 1960 var folketallet igjen under tettstedsgrensen på 200 personer.

Lyngør er kjent fra den kampen som fant sted på den trange havnen 6. juli 1812 mellom fregatten Najaden og det britiske linjeskipet Dictator. En minnestøtte over denne begivenheten ble reist 1912. I 1957 ble vraket av Najaden funnet på bunnen av Lyngørsundet. Den europeiske unions organ Europakommisjonen kåret Lyngør til Europas best bevarte tettsted i anledning Det Europeiske Turistår 1991.

Navnet er ikke sikkert forklart, kan være norrønt Lukngarðr, av lukn, 'lukning', etter to øyer som i dag heter Løktene, og garðr, 'gjerde', som i skjærgård.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.