Aviarium
Hornfugler i aviarium i en dyrehage.
Aviarium
Av /Shutterstock.

En dyrehage er et anlegg der ellers viltlevende dyr holdes i fangenskap slik at man får anledning til å studere dem på nært hold. I områdene utnyttes eller omskapes gjerne det naturlige terreng under hensyn til de forskjellige dyrearters normale omgivelser og behov, og artene er skilt fra hverandre og tilskuerne ved nettinggjerder, bur, vanngraver og lignende.

Faktaboks

Også kjent som

zoologisk hage

Større dyrehager har gjerne spesielle hus for tropiske insekter, terrarier for amfibier og krypdyr, aviarier for fugler og akvarier for vannlevende dyr. I dag er mange dyrehager involvert i programmer for bevaring og avl av truede dyrearter.

Den første dyrehage anlagt etter vitenskapelig plan var Jardin des Plantes i Paris, grunnlagt 1793. London fikk sin berømte dyrehage 1828, Antwerpen 1843, Berlin 1844, København 1859, Köln 1860, Stockholm 1891, New York 1899 og Hamburg 1907. Sistnevnte, anlagt av Karl Hagenbeck, har hatt grunnleggende betydning for den moderne utvikling av dyrehager som steder der dyrene kan trives under mest mulig naturlige forhold.

I Norge er Kristiansand Dyrepark, åpnet 1966, den største og mest kjente.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg