Wilmington (Delaware)

Artikkelstart

Wilmington er den største byen i delstaten Delaware i USA med 70 635 innbyggere (U. S. Census) og er en del av Philadelphia-Camden-Wilmington metropolitan area med omkring 6,1 millioner innbyggere. Byen ligger nordøst i delstaten nær sammenløpene til Christina River og Brandywine Creek i Delaware River. Her ligger dypvannshavnen Port of Wilmington.

Byen ligger nordøst i delstaten omkring 53 kilometer sørvest for Philadelphia. Den vestlige del av byen er kupert og den østlige delen mot Delaware Bay har lavere terreng.

Navnet er fra 1739, oppkalt er etter Spencer Comton (cirka 1673–1743), første jarl av Wilmington.

Befolkning

Afrikansk-amerikanere utgjør 58,0 prosent, hvite 32,6 prosent, asiater 1,0 prosent og etterkommere av nordamerikanske urfolk 0,4 prosent av innbyggerne (2010). Etter 2000 har byens innbyggertall avtatt noe.

Økonomi og kultur

Delstatens administrasjon er den største arbeidsgiveren etterfulgt av helsevesenet. Wilmington er et nasjonalt senter for produksjon av kredittkort og sete for banker, forsikringsselskaper og administrasjons- og forskningssentra til andre selskaper, blant annet Hercules Inc. og AstraZeneca US. Wilmington har fremdeles noe industri, spesielt produksjon av kjemiske produkter.

Wilmington har to universiteter og flere høyskoler.

I Wilmington finnes blant annet det attraktive bystrøket Wilmington Riverfront med Riverfront Market, kunstmuseene Delaware Art Museum, Delaware Center for Contemporary Arts og Hagley Museum and Library. Delaware Theatre Company har tilhold i Water Street.

Wilmington har en rekke parker, blant annet Fort Christina State Park, Rockford Park med Rockford Tower og Brandywine Park med Brandywine Zoo. Det er ni historiske distrikter og Forty Acres er et vernet område. Old Swedes Church (Holy Trinity) er fra 1698 og Old Town Hall fra 1798.

Blant årlige begivenheter kan nevnes Italian Festival, Greek Festival, African Festival, Hispanic Week og IndiaFest. Disse avspeiler Wilmingtons etniske forskjellighet. Hver sommer arrangeres Clifford Brown Jazz Festival på Rodney Square, og People's Festival er en årlig hyllest til Bob Marley. Riverfront Blues Festival arrangeres tre dager i august hvert år. Wilmington's Memorial Day Parade har vært arrangert hvert år siden 1868 og er USAs eldste årvisse parade.

Historie

Da Henry Hudson utforsket Delaware River-området i 1609, bodde Lenape-urfolk (senere kalt delaware-indianere av europeere) der. Svenske innvandrere kjøpte området Maax-waas Unk (Bjørnestedet) fra høvdingen Mattahorn. De bygde i 1638 Fort Christina , hovedkvarter i kolonien Nya Sverige. Den ble erobret av nederlandske styrker i 1655 og fikk navnet Altena. Nederlenderne ble fordrevet av engelske styrker i 1664.

De første hundre årene var bebyggelsen en jordbruksgrend som ble utviklet til en travel havn og markedsby etter at kvekere flyttet dit i 1730-årene. Britene okkuperte byen etter slaget ved Brandywine i 1777 under den amerikanske uavhengighetskrigen, men forlot Wilmington året etter. I 1802 etablerte en innvandret fransk hugenott, Éleuthère Irénée du Pont de Nemours (1771–1834), en kruttmølle utenfor Wilmington; den ble en hovedleverandør til den amerikanske hæren.

Wilmingtons industrielle utvikling skjøt fart med fullføringen av Philadelphia, Wilmington og Baltimore-jernbanen i 1837. Den største veksten foregikk under den amerikanske borgerkrigen fra 1861 til 1865, da Delaware var en grensestat som var delt i støtte til de konfødererte og unionistene. Krigen tilrettela produksjon av blant annet krutt, skip, jernbanevogner og sko.

Begge verdenskriger stimulerte industrien med produksjon av blant annet kjemikalier, skip, stålprodukter, maskiner, klær og matvarer, og etter andre verdenskrig også biler (General Motors) fra 1947 til 1959.

På 1950-tallet bosatte stadig flere seg i forstaden North Wilmington og pendlet til arbeidsplasser i byen. Dette ble muliggjort av oppgraderte veier, spesielt Interstate 95. Under byfornyelser på 1950- og 1960-tallet forsvant mye eldre boligbebyggelse i områdene Center City og East Side.

Etter vedtaket av Financial Center Development Act i 1981, som liberaliserte banklovene i Delaware, økte antallet arbeidsplasser og kontorbygninger ved etablering av nasjonale banker og finansinstitusjoner. I dag er det mange mange nasjonale og utenlandske banker i Wilmington.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg