Mbira
En av mbiratypene fra Zimbabwe: mbira dzavadzimu - forfedrenes mbira.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0
Mbira
I Zimbabwe monteres mbiraen i en deze, en resonator av kalebass, for å forsterke lyden. Påmonterte skjell og flaskekapsler er med på gi en særpreget, durende klang.

Mbira er et afrikansk musikkinstrument som består av en liten plate eller resonator av tre som det er festet fjærer (lameller) av metall, bambus eller lignende til. Fjærene knipses med tommelfingrene. Lengden av den frittsvingende delen av hver lamell bestemmer tonehøyden.

Faktaboks

Også kjent som

sanza, likembe, kalimba, marimba, tommelpiano, tommelfingerpiano, knipse-lamellofon

Det vitenskapelige navnet på instrumentet er lamellofon, mens det internasjonalt ofte er blitt kalt for tommelpiano. Instrumentet er utbredt i store deler av Afrika sør for Sahara. Det har mange navn og finnes i ulike varianter i utforming og stemming. I Karibia brukes store lamellofoner kalt marimbula (Cuba, Puerto Rico) eller rumba box (Jamaica).

På noen afrikanske typer kan utøveren modulere klangen ved å åpne og lukke en åpning på undersiden av resonatoren. Ulike rasleinnretninger, som påmonterte skjell eller flaskekapsler, kan også være med på å gjøre klangen levende. Stemming og spilleteknikk er ofte meget raffinert.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berliner, P. (1981). The soul of Mbira. Los Angeles: University of California Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg