Mogadishu

Oversikt over Downtown i Mogadishu, foto fra 2018.

Av /NTB Scanpix.
Stranden Xamarweyne ved Det indiske hav utenfor Mogadishu.
Av /NTB Scanpix.

Under borgerkrigen i 1991 ble hovedstaden Mogadishu påført store skader. Byen ble modernisert under italiensk kolonistyre, og preget av datidens italienske arkitektur. Mogadishu ble kjent som «Den hvite perle» ved Det indiske hav. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Mogadishu er hovedstad og viktigste havneby i Somalia, ved Det indiske hav, rett nord for ekvator, med anslagsvis 2 282 000 innbyggere (2020). Byen har også en «flytende» befolkning på over 200 000 som varierer med årstidene.

Faktaboks

Uttale
mogadˈishu
Også kjent som
Muqdisho italiensk Mogadiscio

Mogadishu er et handels- og administrasjonssenter med blant annet næringsmiddelindustri, og det foregår eksport av bananer og huder. Byen har internasjonal lufthavn og universitet (1954).

Historie

Mogadishu ble grunnlagt av arabiske handelsmenn på 900-tallet. I 1977 befridde vesttyske elitesoldater 86 gisler fra et fly kapret av vesttyske terrorister. Byen ble sterkt rammet i 1990-årene av borgerkrigen, blant annet ble alle offentlige bygninger plyndret. Mogadishu ble i praksis delt mellom flere «klaner» og fikk store forsyningsproblemer både med hensyn til mat, vann og elektrisitet. Byen fikk samtidig en kraftig folketilvekst på grunn av stor innflytting fra landsbygda. I regi av FN rykket en internasjonal styrke i landet i årene 1992–1995 for blant annet å beskytte hjelpesendingene dit.

Våren 2007 var det kraftige kamper i byen mellom ulike klaner og etiopiske og somaliske regjeringsstyrker. I løpet av kort tid er mer enn 1000 mennesker drept, flere tusen er skadet og over halvparten av byens befolkning er drevet på flukt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg