Muhammad Farah Aidid

Faktaboks

Muhammad Farah Aidid
uttale:
aidˈid
født:
1936, Beledweyne, Italiensk Somaliland
død:
17. august 1996, Mogadishu

Muhammad Farah Aidid var en somalisk offiser og politiker som ledet det væpnede opprøret som i 1991 førte til at president Muhammed Siad Barre ble styrtet.

Aidid ble født i det daværende Italiensk Somaliland, og fikk sin utdannelse i Roma og Moskva. Han tjenestegjorde i det italienske koloniale politiet på 1950-tallet; etter selvstendigheten som offiser i den somaliske hæren. Etter militærkuppet som i 1969 bragte Barre til makten falt han i unåde og ble fengslet, før han ble løslatt for å ta del i Ogaden-krigen mot Etiopia i 1977–1978.

Fra 1989 deltok Aidid i det væpnede opprøret mot sentralmyndighetene. Etter at Barre ble styrtet i 1991 var Aidid medlem av en midlertidig regjering. Da denne brøt sammen kom det til kamper mellom rivaliserende klaner, inklusive Aidids hawiye-klan.

FN utstedte i 1993 en arrestordre på Aidid, og satte inn fredsstyrken United Nations Operation in Somalia (UNOSOM); deretter ble koalisjonsstyrken Unified Task Force (UNITAF) satt inn. UNITAF iverksatte operasjonen for å fange Aidid som senere er gjort kjent gjennom filmen Black Hawk down.

Aidid erklærte seg som Somalias president i 1995, men ble ikke internasjonalt anerkjent. Han ble året etter drept i kamper med rivaliserende, og tidligere allierte, militsledere. Hans sønn Hussein Mohamed Farrah, som hadde emigrert til USA og tjenestegjorde for US Marine Corps i Somalia, ble av Somali National Alliance deretter utropt til somalisk president, men heller ikke han ble anerkjent utenfor egne rekker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg