Muhammad Farah Aidid

Faktaboks

Muhammad Farah Aidid
Uttale
aidˈid
Født
1936, Beledweyne, Italiensk Somaliland
Død
17. august 1996, Mogadishu

Artikkelstart

Muhammad Farah Aidid var en somalisk offiser og politiker som ledet det væpnede opprøret som i 1991 førte til at president Muhammed Siad Barre ble styrtet.

Aidid ble født i det daværende Italiensk Somaliland, og fikk sin utdannelse i Roma og Moskva. Han tjenestegjorde i det italienske koloniale politiet på 1950-tallet; etter selvstendigheten som offiser i den somaliske hæren. Etter militærkuppet som i 1969 bragte Barre til makten falt han i unåde og ble fengslet, før han ble løslatt for å ta del i Ogaden-krigen mot Etiopia i 1977–1978.

Fra 1989 deltok Aidid i det væpnede opprøret mot sentralmyndighetene. Etter at Barre ble styrtet i 1991 var Aidid medlem av en midlertidig regjering. Da denne brøt sammen kom det til kamper mellom rivaliserende klaner, inklusive Aidids hawiye-klan.

FN utstedte i 1993 en arrestordre på Aidid, og satte inn fredsstyrken United Nations Operation in Somalia (UNOSOM); deretter ble koalisjonsstyrken Unified Task Force (UNITAF) satt inn. UNITAF iverksatte operasjonen for å fange Aidid som senere er gjort kjent gjennom filmen Black Hawk down.

Aidid erklærte seg som Somalias president i 1995, men ble ikke internasjonalt anerkjent. Han ble året etter drept i kamper med rivaliserende, og tidligere allierte, militsledere. Hans sønn Hussein Mohamed Farrah, som hadde emigrert til USA og tjenestegjorde for US Marine Corps i Somalia, ble av Somali National Alliance deretter utropt til somalisk president, men heller ikke han ble anerkjent utenfor egne rekker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg