Shabaab-soldater.
Soldater fra terrorgruppen al-Shabaab overgir sine våpen til den flernasjonale afrikanske fredsstyrken AMISOM, etter kamper i 2012.
Av .

Al-Shabab, eller Harakat al-Shabab al-Mujahidin, er en radikal islamistisk bevegelse i Øst-Afrika som i 2012 sverget lojalitet til al-Qaida-nettverket. Gruppen står bak flere store terrorangrep og opererer hovedsakelig i Somalia, men med avleggere i Kenya, Tanzania og Etiopia. Shabab er arabisk for ungdom.

Faktaboks

Uttale

al-shabāb

Også kjent som

حركة الشباب المجاهدين (arabisk)

Xarakada Mujaahidiinta Alshabaab (somali)

Organisasjonen kjemper for en global muslimsk enhet, men angrepene har vært regionale eller lokale. Den har erklært seg som en del av al-Qaida-nettverket og har gode forbindelser med al-Qaida på Den arabiske halvøy og Boko Haram.

Bakgrunn

Al-Shabab har flere røtter, men spores tilbake til grupper som tilhørte Al-ittihad al-Islamiya (Den islamske unionen), en islamistisk organisasjon stiftet i 1983. Al-Shabab er likevel vesensforskjellig fra denne og har tydeligere røtter i grupper av radikale veteraner fra Afghanistan-krigene. Organisasjonen var trolig et løst nettverk rundt Afghanistan-veteranene så tidlig som i 2002–2004 – både fra kampene mot Sovjetunionen på 1980-tallet og krigen fra slutten av 1990-tallet. Nettverket var nært, men ikke identisk, med al-Qaidas avdeling i Øst-Afrika, som i denne perioden nesten var isolert fra al-Qaida sentralt.

I Somalia er framveksten til al-Shabab knyttet til Islamic Courts Union (ICU); en sammenslutning av uavhengige shariadomstoler som på midten av 2000-tallet utfordret den somaliske overgangsregjeringen og kontrollerte hovedstaden Mogadishu så vel som store deler av det sørlige Somalia.

I Somalia

Al-Shabab fikk betydning i Somalia særlig fra midten av 2000-tallet. Fra 2006 tok Islamic Courts Union (ICU) over makten fra de klanbaserte krigsherrene som hadde dominert Mogadishu siden borgerkrigen startet i 1991. Al-Shabab-nettverket var en viktig del av de militære styrkene til ICU.

Al-Shabab i Somalia ble formelt stiftet i 2006. Etter splittelser i ICU etablerte gruppen sin eget plattform, og skilte seg fra andre fraksjoner blant annet med et rykte om å være mer ekstreme. Al-Shabab har røtter i den saudiarabiske wahabismen, med front mot andre deler av sunni-islam, herunder sufismen, som står sterkt i Somalia. Gruppen har også forfulgt den lille kristne minoriteten i Somalia.

Fra 2016 har også Den islamske stat (IS) etablert seg i Somalia. Den har rekruttert noen av sine medlemmer fra al-Shabab, og de to gruppene er rivaler. FNs sikkerhetsråd beskyldte i 2009 Eritrea for å gi våpenhjelp til al-Shabab. Eritrea var da i en krigstilstand med Etiopia, som al-Shabab kjempet mot i Somalia.

I 2018 besluttet de somaliske delstatene å avgi soldater til en felles kamp mot al-Shabab. USA har engasjert seg i kampen mot gruppen, særlig med bruk av droner, som del av sin kamp mot global terrorisme.

I desember 2006 invaderte Etiopia Somalia, til støtte for den somaliske overgangsregjeringen i eksil. Etiopiske styrker og deres allierte slo styrkene til ICU, som kollapset. I 2007 mobiliserte sentralsomaliske klaner til kamp mot de etiopiske styrkene, og al-Shabab ble da sett på som en alliert.

I 2009 ble det framforhandlet en fredsavtale mellom deler av ICU, andre opposisjonsgrupper, regjeringen og Etiopia. Etiopia trakk seg ut fra Sentral-Somalia, hvorpå al-Shabab tok kontroll over hele denne delen av landet, fram til 2012. Da ble gruppen fordrevet fra de største byene i sør, og den oppga de siste områdene i Mogadishu, for å gå over til geriljakamp.

Gruppen videreførte kampen mot de etiopiske styrkene til den flernasjonale militære styrken satt inn av Den afrikanske union (AMISOM). Et angrep mot AMISOM for å overta Mogadishu i 2010 mislykkes, med store tap for al-Shabab. Gruppen har fortsatt angrepene mot fredsstyrken, inklusive flere større angrep i 2018.

I Kenya

Al-Shabab har på 2010-tallet rettet angrep mot mål i Kenya så vel som i Tanzania. Her har al-Shabab har etablert samarbeid med allierte, som al-Hijra i Kenya. Til sammen skal gruppen per 2018 har stått bak over 150 angrep i Kenya.

Terrorangrep

Det mest kjente terrorangrepet var rettet mot Westgate kjøpesenter i Nairobi i 2013, der 67 mennesker ble drept. En norsk-somalisk fremmedkriger deltok i denne terroraksjonen.

Den mest dødelige aksjonen gruppen har gjennomført hittil, fant sted i Somalias hovedstad Mogadishu i oktober 2017. Over tre hundre mennesker mistet livet da en bilbombe gruppen hadde plassert ut gikk av i sentrum av byen.

Al-Shabab har også rettet en rekke angrep mot den afrikanske fredsstyrken African Union Mission in Somalia (AMISOM).

Selv om gruppen i andre halvdel av 2010-tallet fremsto som svekket, er antall soldater anslått til over 7000. Al-Shabab har rekruttert fremmedkrigere fra store deler av verden. Gruppen er listet som en terroristorganisasjon av flere land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg