Somalias befolkning

Utsikt mot det gamle arabiske handelssenteret Baraawe (Brava), sør for hovedstaden Mogadishu. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Flyktningleiren Maslah i Wajid, 340 kilometer vest for hovedstaden Mogadishu, huser mer enn 12 000 somaliske flyktninger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.

Somalias befolkning ble i 2013 beregnet til 10 496 000 personer, og årlig befolkningsvekst til 2,9 prosent. Fertilitetsraten er 6,7 barn per kvinne i 2012, ned fra 7,5 i 2000. Gjennomsnittlig forventet levealder er ifølge Verdensbanken 56,3 år for kvinner og 53,1 år for menn (2012).

Befolkningssituasjonen i Somalia er uoversiktlig på grunn av et stort antall nomader og store flyktningestrømmer. Både tørkekatastrofer og krigshandlinger i inn- og utland har bidratt til de mange flyktningene. I januar 2015 anslo FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at minst 1 100 000 somaliere var flyktninger i eget land. I tillegg har anslagsvis 1 000 000 somaliere flyktet til andre land, hovedsakelig i regionen, men også mange til Europa.

Folkegrupper

Cirka 95 prosent av befolkningen er somaliere, som er inndelt i seks store grupper av klaner: Dir, Ishaaq, Hawiye, Daarood, Digil og Rahanweyn. Det er i hovedsak klanene somalierne er lojale til. Det finnes for øvrig mindre grupper av bantufolk. Før borgerkrigen befant det seg også endel arabere i landet, hovedsakelig i byene.

Befolkningstetthet

Befolkningstettheten er 16,7 personer per kvadratkilometer, men de tørreste områdene er svært tynt befolket. Størst befolkning er det i sør og i dalførene langs elvene Jubba og Shabelle. Rundt en tredjedel av befolkningen lever i byer. Hovedstaden Mogadishu er største by.

Etter tørkekatastrofene i 1970-årene ble en del av nomadebefolkningen bofaste, men fortsatt er over halvparten av befolkningen nomader eller halvnomader.

Religion

Islam er statsreligion og har tilslutning fra cirka 99 prosent av befolkningen, de fleste er sunni-muslimer. En del er tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner. Det finnes en kristen minoritetsgruppe, som hovedsakelig består av katolikker.

Språk

Offisielle språk er arabisk og somali. Sistnevnte hører til de kusjittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Det er det dominerende folkemålet i landet. Engelsk og italiensk blir brukt i en viss utstrekning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg