Befolkningssituasjonen i Somalia er uoversiktlig på grunn av et stort antall nomader og store flyktningestrømmer. Både tørkekatastrofer og krigshandlinger i inn- og utland har bidratt til de mange flyktningene. I januar 2015 anslo FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at minst 1 100 000 somaliere var flyktninger i eget land. I tillegg har anslagsvis 1 000 000 somaliere flyktet til andre land, hovedsakelig i regionen, men også mange til Europa. I 2013 ble folketallet beregnet til 10 496 000, og årlig befolkningsvekst til 2,9 %. Fertilitetsraten er 6,7 barn per kvinne i 2012, ned fra 7,5 i 2000.  Gjennomsnittlig forventet levealder er ifølge Verdensbanken er 56,3 år for kvinner og 53,1 år for menn (2012).

Ca. 95 % av befolkningen er somaliere som er inndelt i seks store grupper av klaner: Dir, Ishaaq, Hawiye, Daarood, Digil og Rahanweyn. Det er i hovedsak klanene somalierne er lojale til. Det finnes for øvrig mindre grupper av bantufolk. Før borgerkrigen befant det seg også endel arabere i landet, hovedsakelig i byene.

Befolkningstettheten er 16,7 personer per km2, men de tørreste områdene er svært tynt befolket. Størst befolkning er det i sør og i dalførene langs elvene Jubba og Shabelle. Ca. 1/3 av befolkningen lever i byer. Hovedstaden Mogadishu er største by.

Etter tørkekatastrofene i 1970-årene ble en del av nomadebefolkningen bofaste, men fortsatt er over halvparten av befolkningen nomader eller halvnomader.

Islam er statsreligion og har tilslutning fra ca. 99 % av befolkningen, de fleste er sunni-muslimer. En del er tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner. Det finnes en kristen minoritetsgruppe, som hovedsakelig består av katolikker.

Offisielle språk er arabisk og somali. Sistnevnte hører til de kusjittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Det er det dominerende folkemålet i landet. Engelsk og italiensk blir brukt i en viss utstrekning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.