Befolkningssituasjonen i Somalia er uoversiktlig på grunn av et stort antall nomader og store flyktningestrømmer. Både tørkekatastrofer og krigshandlinger i inn- og utland har bidratt til de mange flyktningene. I januar 2015 anslo FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at minst 1 100 000 somaliere var flyktninger i eget land. I tillegg har anslagsvis 1 000 000 somaliere flyktet til andre land, hovedsakelig i regionen, men også mange til Europa. I 2013 ble folketallet beregnet til 10 496 000, og årlig befolkningsvekst til 2,9 %. Fertilitetsraten er 6,7 barn per kvinne i 2012, ned fra 7,5 i 2000.  Gjennomsnittlig forventet levealder er ifølge Verdensbanken er 56,3 år for kvinner og 53,1 år for menn (2012).

Ca. 95 % av befolkningen er somaliere som er inndelt i seks store grupper av klaner: Dir, Ishaaq, Hawiye, Daarood, Digil og Rahanweyn. Det er i hovedsak klanene somalierne er lojale til. Det finnes for øvrig mindre grupper av bantufolk. Før borgerkrigen befant det seg også endel arabere i landet, hovedsakelig i byene.

Befolkningstettheten er 16,7 personer per km2, men de tørreste områdene er svært tynt befolket. Størst befolkning er det i sør og i dalførene langs elvene Jubba og Shabelle. Ca. 1/3 av befolkningen lever i byer. Hovedstaden Mogadishu er største by.

Etter tørkekatastrofene i 1970-årene ble en del av nomadebefolkningen bofaste, men fortsatt er over halvparten av befolkningen nomader eller halvnomader.

Islam er statsreligion og har tilslutning fra ca. 99 % av befolkningen, de fleste er sunni-muslimer. En del er tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner. Det finnes en kristen minoritetsgruppe, som hovedsakelig består av katolikker.

Offisielle språk er arabisk og somali. Sistnevnte hører til de kusjittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Det er det dominerende folkemålet i landet. Engelsk og italiensk blir brukt i en viss utstrekning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.