Somalias befolkning

Utsikt mot det gamle arabiske handelssenteret Baraawe (Brava), sør for hovedstaden Mogadishu. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Flyktningleiren Maslah i Wajid, 340 kilometer vest for hovedstaden Mogadishu, huser mer enn 12 000 somaliske flyktninger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Somalias befolkning ble i 2021 beregnet til 12 094 640 personer, og årlig befolkningsvekst til 2,35 prosent. Fertilitetsraten er 5,41 barn per kvinne i 2021, ned fra 7,5 i 2000. Gjennomsnittlig forventet levealder er 57,7 år for kvinner og 53,02 år for menn (2021).

Befolkningssituasjonen i Somalia er uoversiktlig på grunn av et stort antall nomader og store flyktningestrømmer. Både tørkekatastrofer og krigshandlinger i inn- og utland har bidratt til de mange flyktningene. I januar 2015 anslo FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at minst 1 100 000 somaliere var flyktninger i eget land. I tillegg har anslagsvis 1 000 000 somaliere flyktet til andre land, hovedsakelig i regionen, men også mange til Europa.

Folkegrupper

Cirka 85 prosent av befolkningen er somaliere, som er inndelt i seks store grupper av klaner: Dir, Ishaaq, Hawiye, Daarood, Digil og Rahanweyn. Det er i hovedsak klanene somalierne er lojale til. Det finnes for øvrig mindre grupper av bantufolk. Før borgerkrigen befant det seg også en del arabere i landet, hovedsakelig i byene.

Befolkningstetthet

Befolkningstettheten er 19,27 personer per kvadratkilometer, men de tørreste områdene er svært tynt befolket. Størst befolkning er det i sør og i dalførene langs elvene Jubba og Shabelle. 46,7 prosent av befolkningen lever i byer (2021). Hovedstaden Mogadishu er største by.

Religion

Islam er statsreligion og har tilslutning fra cirka 99 prosent av befolkningen, de fleste er sunni-muslimer. En del er tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner. Det finnes en kristen minoritetsgruppe, som hovedsakelig består av katolikker.

Språk

Offisielle språk er arabisk og somali. Sistnevnte hører til de kusjittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Det er det dominerende folkemålet i landet. Engelsk og italiensk blir brukt i en viss utstrekning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg