Bill Gates

Faktaboks

Bill Gates
William Henry Gates III
Uttale
geits
Født
28. oktober 1955, Seattle, Washington, USA
Bill Gates
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bill Gates

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bill Gates er en amerikansk forretningsmann og filantrop som sammen med Paul Allen grunnla programvareselskapet Microsoft Corporation i 1975. Selskapet utviklet programvare for mikrodatamaskiner, og ble senere et av verdens største programvareselskap. Siden 2000 har han engasjert seg sterkt i veldedighetsarbeid.

Rolle i Microsoft

Gates fungerte som administrerende direktør og styreleder i Microsoft frem til 2000, da han overlot stillingen til Steve Ballmer. Han forble styreleder og tok på seg rollen som ledende programvarearkitekt. I 2020 trakk han seg fra sine styreverv, men har beholdt en veiledende rolle for administrerende direktør Satya Nadella.

Veldedighet

Gates grunnla sammen med kona Melinda Gates den private veldedighetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation i 2000. Gates har siden 2008 i økende grad involvert seg i stiftelsen, som skal hjelpe mennesker som har lite ressurser, slik at de kan lykkes i livet. Spesifikt har den lagt vekt på helsearbeid og reduksjon av fattigdom i utviklingsland. I USA har den satt seg som mål å gi ressurssvake muligheten til å ta utdanning. I senere tid har Gates også engasjert seg i klimaspørsmål. Stiftelsen er hevdet å være verdens største private veldedighetsstiftelse målt i disponible fondsmidler, estimert til flere hundre milliarder kroner. I mai 2021 kunngjorde Bill og Melinda Gates at ekteskapet mellom dem hadde opphørt.

Formue

Som følge av suksessen med Microsoft regnes Gates som en av verdens rikeste personer. I en årrekke toppet han denne listen, men er siden forbigått av blant andre grunnleggeren av Amazon, Jeff Bezos. Ved utgangen av 2020 hadde Gates en estimert personlig formue på over én billion kroner.

Bokutgivelser

  • The Road Ahead, 1996
  • Business @ The Speed of Thought, 1999
  • How to Avoid a Climate Disaster, 2021

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bank, David (2001). Breaking Windows: How Bill Gates fumbled the future of Microsoft. ISBN 0-7432-0315-1
  • Lesinski, Jeanne M. (2000). Bill Gates
  • Lowe, Janet (1998). Bill Gates Speaks: Insight From the World's Greatest Entrepreneur. ISBN 0-471-29353-9
  • Wallace, James & Jim Erickson (1992). Hard drive: Bill Gates and the making of the Microsoft empire. ISBN 0-471-56886-4

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg